Državni Fond za razvoj angažovao je tri advokatske kancelarije koje sada zastupaju ovu instituciju. Na spisku kancelarija koje je Fond angažovao kao zastupnike nalazi se “Aleksić sa saradnicima”, čiji je vlasnik Nemanja Aleksić. On je Goranu Vesiću “donirao” čuvenu pokretnu kancelariju, a bio je učesnik i nekoliko incidenata, među kojima je i napad na sina Jorgovanke Tabaković. Fond je potpisao ugovor i sa advokatom Veljka Belivuka - Vladimirom Lučićem, a među zastupnicima je i kancelarija “Đorđević i saradnici".

Fond za razvoj je državna institucija koja svake godine dodeljuje povoljne kredite firmama, sa ciljem da, barem kako se navodi na zvaničnom sajtu, pomogne unapređenju mikro, malih i srednjih preduzeća.

Kao svoje pravne zastupnike, Fond je angažovao tri advokatske kancelarije.

Brani Fond i starlete, a Vesiću daje pokretnu kancelariju

Prema ugovorima u koje je Nova imala uvid, jedna od advokatskih kancelarija koju je Fond angažovao je “Aleksić sa saradnicima”, čiji je osnivač Nemanja Aleksić, dobro poznat javnosti, i to prvenstveno zbog afera koje ga prate kroz karijeru.

PROČITAJTE JOŠ

Primera radi, pokretnu kancelariju Gorana Vesića, koju je 2021. godine tadašnji zamenik gradonačelnika vozio prestonicom, donirao je, odnosno “dao na korišćenje” upravo Aleksić, saopštio je tada Vesić.

Goran Vesić Foto:TANJUG/ PREDRAG MITIC

Pored doniranja kampera, Aleksić ima i druge veze sa naprednjacima, s obzirom na to da ih, kako je Nova.rs već pisala, često zastupa pred sudom.

U centru afere našao sa i 2020. godine, kada je BIRN objavio da je, još 2011, ortoped Predrag Gojković sačinio lekarski izveštaj o pregledu koji zapravo i nije obavio, utvrdivši pritom povrede koje nikada nisu zadobijene i to kod osobe koja nije ni bila u njegovoj ordinaciji, a na kraju je i falsifikovao potpis, čime je napravio nekoliko krivičnih dela. Nakon toga, Gojković je ovaj izveštaj predao Aleksiću, koji je taj falsifikovani nalaz upotrebio u parničnom postupku na sudu u Novom Sadu.  Kako je objavio BIRN, time je direktno uticao na ishod tog postupka, na šta ukazuju i dokumenta.

Beogradski mediji objavili su u septembru 2015. godine da je Aleksić napao sina guvernerke Narodne banke Jorgovanke Tabaković, nakon što je svoje vozilo parkirao na mestu rezervisanom za njegovu kancelariju. Kako su tada pisali, pokušaj mlađeg Tabakovića da se sve završi izvinjenjem onemogućili su pripadnici Aleksićevog obezbeđenja koji su ga naposletku izvukli iz vozila kroz prozor. Nakon što je slučaj prijavljen policiji, protiv Aleksića i njegovih čuvara su podnete krivične prijave. Aleksić je tada najpre demantovao da se dogodio bilo kakav incident, a potom je iskoristio trenutak da saopšti da je „veliki poštovalac Tabakovićeve i SNS“.

advokat Nemanja Aleksić Foto:promo/lawofficealeksic.rs

Aleksić je 2020. godine podneo krivičnu prijavu protiv voditelja Zorana Kesića zbog „verske mržnje i netrpeljivosti prema vernicima“. Takođe, krivično je gonio i istoričara umetnosti Stanislava Živkovića koji je dao stručna mišljenja o autentičnosti četiri umetničke slike, koje je Slaviša Popov prodao Aleksiću i Davidu Zelenkapiću.

O Aleksiću se pisalo i 2015. godine, tokom postupka u kom su se sudile starlete i učesnice rijaliti programa Soraja Vučelić i Stanija Dobrojević, jer je, kako su pisali mediji, napravio haos u sudnici vređajući sudiju i bacajući stvari po prostoriji, a navodno je izjavio i da će svoju klijentkinju „odvesti u kancelariju“ i da će „dobiti po gu*i“.

Ipak, Aleksića javnost najbolje pamti po slučaju Lečić-Štajnfeld, jer je tada izjavio da sumnja da je Danijela Štajnfeld, koja je glumca optužila za silovanje, „dobila veću količinu novca da diskredituje Lečića“.

Fond zastupa i advokat Veljka Belivuka

Naredni advokat kojeg je angažovao Fond je Vladimir Lučić, za kojeg je KRIK 2018. godine pisao da radi u advokatskoj kancelariji Nedić, čiji je osnivač otac generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića, Vojislav. Inače, advokatske kancelarije Vojislava Nedića i Vladimira Lučića nalaze se jedna do druge. Lučić je jedan od advokata kojeg je angažovao Veljko Belivuk, navijač Partizana čija se grupa tereti za sedam ubistava, silovanje, pranje novca, otmice, posedovanje oružja…

Veljko Belivuk Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages

Treća advokatska kancelarija koju je Fond angažovao je “Đorđević i saradnici”. Nju je osnovao Aleksandar Đorđević, koji je, kako piše na zvaničnom sajtu, radio na mnogim slučajevima koje je pratio veliki publicitet, a ima i „veliki broj oslobađajućih presuda“ pred Specijalnim sudom.

Koliko plaća advokate?

U sva tri ugovora u koje je „Nova“ imala uvid navodi se da u parničnim postupcima “advokatu pripada nagrada za preduzete radnje zastupanja pred sudom i državnim organima” u skladu sa važećom Tarifom. Za izvršne, stečajne, likvidacione, vansudske i druge postupke advokatima pripada 8,5 odsto od iznosa naplaćenih potraživanja “za plasmane obezbeđene hipotekom prvog reda”.

Advokatima sleduje 20 odsto od iznosa za neobezbeđene ili plasmane obezbeđene hipotekom nižeg reda (koja se stavlja kada već postoji hipoteka).

Direktorka funkcionerka Ljajićeve stranke

Kako smo ranije objavili, iako je Fond za razvoj institucija koja bi trebalo da podstiče mala i srednja preduzeća, prošle godine povoljne kredite je dodelila i velikim firmama bliskim vlasti, koje redovno dobijaju unosne poslove od države. Tako je novac dobila i kompanija „Jadran“, bliska Aleksandru Šapiću, koja je u jednom mesecu sklopila čak devet ugovora sa državom, tu je i firma “C&LC”, iza koje navodno stoji Zvonko Veselinović, a na spisku je i “Euro bravo”, čiji je vlasnik brat suvlasnika “Milenijum tima”, omiljenog SNS biznismena.

Zvonko Veselinović Foto:MUP Srbije

O tome ko će dobiti kredit odlučuju političari u Upravnom odboru, u kome između ostalih, sede Siniša Mali, Goran Vesić, Nikola Selaković, Tomislav Momirović, Irena Vujović, Slobodan Cvetković, Dubravka Đedović Handanović. Direktorka je Tatjana Matić, funkcionerka SDPS Rasima Ljajića.

BONUS VIDEO Na protestu advokata tek desetak kolega

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare