Foto: Shutterstock, printscreen RTS, Fond za razvoj Republike Srbije

Rukovodstvo Fonda za razvoj Republike Srbije kupilo je mobilne telefone na račun firme u vrednosti od gotovo milion dinara. Reč je nabavci ukupno 10 telefona od kojih je najskuplje plaćen čak 170.000 dinara. Toliko košta mobilni kupljen na račun Fonda za v.d. direktora Slađanu Backović.

Uprkos činjenici da je ekonomska kriza uzela maha, u državnim institucijama mere štednje se, sudeći prema odlukama rukovodstva Fonda za razvoj, još ne razmatraju. Dešava se upravo suprotno. Kako se može videti u dokumentu u koji je Nova.rs imala uvid, nabavka je realizovana praktično u jednom danu. Dat je nalog za isplatu 4. aprila i istog dana je sve plaćeno i realizovano.

Foto: Shutterstock

Prema našim saznanjima kupljeno je ukupno 10 telefona. Jedan, namenjen direktorki Slađani Backović, plaćen je 170.000 dinara. Četiri telefona su koštala 130.000 dinara, dok je pet plaćeno po ceni od 60.000 dinara.

Ukupna vrednost ove nabavke je oko 950.000 dinara, što je samo malo ispod milion dinara, iznosa preko kojeg sve mora da bude javno. Prema Zakonu o javnim nabavkama javna preduzeća i državne institucije imaju obavezu da sve nabavke iznad milion dinara javno objave na Portalu javnih nabavki.

Štelovanje iznosa nabavki

Iz tog razloga se često neke nabavke podele na više različitih kako bi njihova vrednost pojdinačno bila niža od milion dinara. Na taj način trošenje novca za različita dobra, usluge i potrebe rukovodstva ostaje ispod radara javnosti.

Foto: Printscreen/fondzarazvoj.gov.rs

Do nedavno je postojala dobra praksa da javna preduzeća i državne institucije nabavke male vrednosti objavljuju na svom zvaničnom sajtu. Kako se može videti, to je činio i Fond za razvoj sve do 2020. godine. Od tada se, bez jasnih razloga, prestaje sa tom praksom.

Imajući u vidu primer kupovine mobilnih telefona po ceni od 1.500 evra, čini se da se odgovor sam nameće. Fond za razvoj je inače institucija čiji je zadatak, kako stoji na zvaničnoj internet stranici – „podsticanje poslovanja pravnih lica i preduzetnika u Republici Srbiji“.

Prevedeno, to je adresa na kojoj privrednici i preduzetnici konkurišu za dobijanje povoljnih kredita i podsticaja za pokretanje ili razvoj svog biznisa.

Bonus video: Vučić počeo da priča basne, Kesić savetuje da se vrati na bajke 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare