Yettel Foto:Shutterstock/Adam Radosavljevic

"Emirates Telecommunications Group Compani" novi je većinski vlasnik srpskog operatera "Yettel". Ova kompanija iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata, poznatija kao "Etisalat" postala je većinski vlasnik češke grupe PPF u Bugarskoj, Mađarskoj, kao i u Srbiji.

„Etisalat“ je osnovana 1976. godine kao grupa telefonskih operatera, trenutno ima posao sa više od 162 miliona pretplatnika u 16 ​​zemalja Bliskog istoka, Azije i Afrike i drugi je najveći telekom u regionu posle Saudijskog Telekoma.

Vlada UAE većinski vlasnik

Većinski akcionar u kompaniji je vlada UAE sa 60 odsto, a preostalih 40 odsto se javno trguje. Sredstva za investicije, takođe, očigledno nisu problem: promet operatera za 2022. dostiže 14,3 milijarde dolara uz dobit od 2,7 milijardi dolara, a tržišna kapitalizacija je blizu 53 milijarde dolara.

Pre izvesnog vremena u intervjuu za časopis „Wired“, izvršni direktor Hatem Dovidar je najavio da „e&“ želi da smanji svoju zavisnost od telekomunikacijskog poslovanja i da se više proširi na „FinTech“, internet stvari, sajber bezbednost i sadržaj, pisao je bugarski portal Kapital.

Deo ove strategije bilo je ulaganje od 400 miliona dolara za većinski udeo u aplikaciji „Careem“, koja pruža različite usluge u 100 gradova na Bliskom istoku, Aziji i Africi – od isporuke hrane do plaćanja i zajedničke mobilnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Ulaganje van svojih tradicionalnih tržišta i segmenata ima smisla za grupu sa sedištem u Abu Dabiju.

Više od polovine prihoda dolazi iz UAE, ali to tržište usporava. Glavni rast dolazi od njegovih međunarodnih operacija, uglavnom u Egiptu i Maroku, i na kraju će Evropa biti povoljna diversifikacija za „Etisalat“.

Investicije se mere u milijardama 

U sve ove međunarodne operacije, grupa je do sada uložila milijarde, na primer, njena početna investicija samo u Maroku je bila 5,7 milijardi dolara u 2013. godini za otkup Vivendijevog udela od 53 odsto.

Pre samo nekoliko meseci, još jedan investitor sa Bliskog istoka ušao je u bugarski telekomunikacioni sektor, doduše u drugačijem obliku. U ugovoru vrednom 1,22 milijarde dolara, Junajted grupa (vlasnik Vivakoma) pristala je da proda 4.800 svojih telekomunikacionih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji saudijskom „TAVAL“-u, koji je infrastrukturna divizija „Saudi Telecom Co“.

***