Austrija gasovod
Austrija gasovod EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor izjavio je danas da nema transparentnih podataka o troškovima nabavke gasa, zbog čega se sumnja da dosta tih troškova odlazi "u džepove pojedinih firmi", koje su povezane sa sistemom da bi "one zauzvrat opet nešto učinile tom sistemu".

Kapor je za televiziju Insajder rekao da, osim opštih podataka za dve milijarde kubika, ugovorom koji je sklopljen sa Rusijom, nema transparentnih podataka o nabavci gasa, kao ni nafte.

„Što se tiče energetike i prirodnog gasa, to su ti neki da kažemo geopolitički odnosi Ruske Federacije i Srbije koji još datiraju od 2005. godine kad smo potpuno vanrezonski predali u gas većinski paket akcija Jugorosgasa Ruskoj Federaciji, koji je danas posrednik u uvozu prirodnog gasa što je da kažemo nezabeleženo na evropskom tržištu“, rekao je Kapor.

On je rekao da ne može da se kaže koliko su transparentni troškovi kroz Turski tok i ne zna se ni koji procenat Jugorosgas uzima, a kako je dodao, svi poreski obveznici subvencionišu potrošače prirodnog gasa u Srbiji, što je oko 20 odsto građana koji koriste gas, dok preko 50 procenata koristi ogrev na drvo.

„Dolazimo u apsurdnu situaciju, najsiromašniji slojevi građana koji koriste ogrev na drvo za grejanje subvencionišu one koji koriste prirodni gas kao energent“, istakao je Kapor.

Kako je naveo, za bilo kakve reforme Srbija mora da ima deregulaciju na tržištu, i pre svega mora da poštuje Međunarodno preuzete obaveze kroz energetsku zajednicu.

„Mi smo punopravan član energetske zajednice, između ostalog preko decenije kršimo sopstveni zakon, da Srbija gas treba da se demonopolizuje i da ne može da kontroliše i snadbevanje i kupovinu i distribuciju i tako dalje, to ne radi“, rekao je Kapor.

Dodao je da Srbija ima i Gastrans, rusku firmu koja je dobila licencu od Agencije za energetiku uprkos kršenju zakona, a na pitanje da li postoji mogućnost snadbevanja gasom iz drugih izvora, Kapor je odgovorio da je „apsurdno i paradoksalno“ što je tek agresijom Rusije na Ukrajinu počela nešto da radi po tom pitanju.

„Opet da kažem uz pomoć EU i Evropske komisije, koja je dala dobar deo novca na izgradnju interkonekcije za Bugarskom, a mogućnost korišćenja azerbejdžanskog gasa će verovatno biti moguća od novembra naredne godine“, kazao je Kapor.

BONUS VIDEO – Orban: Dok Mađarska ima gasa, imaće i Srbija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar