Foto: Nova

Hotel „Jugoslavija“, zemljište na kojem se on nalazi, kao i imovina koju čine luster-tavanica i bista Aleksandra Zarina se prodaju, a početna cena ovog praktično istorijskog zdanja na licitaciji biće 27 miliona evra. Iako je planirano javno nadmetanje, može se pretpostaviti ko će biti u trci za ovaj hotel. „MV Investment“, ćerka firma „Milenijum tima“, finansirala je izradu plana koji pored hotela predviđa i izgradnju dve kule visine čak 155 metara, a ista kompanija je suvlasnik parcele na kojoj se nalazi čuveni hotel.

Hotel „Jugoslavija“, koji je u vlasništvu firme „Danube riverside“ u stečaju, oglašen je na prodaju u okviru stečajnog postupka ove kompanije, a početna cena na licitaciji iznosi 27 miliona evra ili oko 3,17 milijardi dinara.

Pored samog hotela, biće prodato građevinsko zemljište na kojem se on nalazi, površne 45.613 kvadrata, ali imovina koju čine luster-tavanica i bista Aleksandra Zarina.

Foto: EQRoy/Shutterstock

Iako će biti održano javno nadmetanje na kojem će se prodati hotel, već sad se pretpostavlja kome će na kraju pripasti čuveni hotel.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, građevinska parcela na kojoj se nalazi „Jugoslavija“ u zajedničkom je vlasništvu firmi „Danube Riversid-a“, i „MV Investment d.o.o.“, ćerke firme Milenijum tima, koji je poznat kao kompanija koja je bliska vlasti.

Prema podacima dostupnim na sajtu Agencije za privredne registre (APR), delatnost „MV Investment“ d.o.o. je iznajmljivanje stopstvenih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima. “Majka” firma – “Milenijum tim”, daleko je poznatija u javnosti, prvenstveno po brojnim, unosnim poslovima koje dobija od države, najčešće na velikim projektima.

Gradiće se neboder i luksuzni kompleks

Prema Planu detaljne regulacije, koji je finansirala ćerka firma Milenijum tima, predviđena je rekonstrukcija postojećeg objekta – hotela „Jugoslavija“, a pored će biti izgrađena dva nebodera, odnosno tornja, visine od čak 155 metara. Planirana površina budućeg kompleksa biće 240.000 kvadrata. Planirano je da se na ovom mestu nalaze i komercijalni sadržaji i stambeni objekti.

Hotel Jugoslavija
Hotel Jugoslavija; Foto: i travel / Alamy / Alamy / Profimedia

„Pored stanovanja, moguća je izgradnja trgovinskih, komercijalnih, poslovnih i ostalih namena, koje svojom funkcijom ne narušavaju konfor stanovanja i životnu sredinu, i to trgovina, poslovanje, ugostiteljstvo, hoteli, kazino, uslužno zanatstvo, turizam, sportski sadržaji, sadržaji kulture, lekarske ordinacije, zdravstvene ambulante, apoteke, računski centri, objekti obrazovanja (privatne škole, igraonice, radionice za decu i sl.),u funkciji ostvarivanja definisanog procenta zastupljenosti planiranih namena u okviru urbanističke zone“, piše u dokumentu.

U U Planu detaljne regulacije, koji je finansirala upravo „MV Investment“, navodi se da lokacija kompleksa hotela „Jugoslavija“ predstavlja značajan gradski punkt i reper, ali da je razvoj lokacije neminovan i hitan.

BONUS VIDEO Da li niče novi neboder i stambeni blok kod hotela Jugoslavija?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare