Hotel Jugoslavija
Hotel Jugoslavija; Foto: i travel / Alamy / Alamy / Profimedia

Beogradski sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid za plan prema kojem će na mestu sadašnjeg hotela Jugoslavija nići kompleks sa neboderom visokim 155 metara. Sa druge strane, nevladine organizacije ukazuju da je u ceo posao umešana i ćerka firma kompanije Milenium tim koja se u mnogim poslovima povezuje sa Srpskom naprednom strankom.

Umesto nekada čuvenog hotela, na ovom mestu predviđena izgradnja kompleksa sa visokim objektom, visine do 155 m, dok je planirana površina budućeg kompleksa 240.000 m2.

Planom je obuhvaćeno oko 11,73 ha i to: Blok 11, deo Bloka 10 i deo Bloka 9, između Bulevara Nikole Tesle, produžetka Bulevara maršala Tolbuhina, Keja oslobođenja (uključujući deo priobalja i akvatorije reke Dunav) i granice PDR-a multifunkcionalnog sportsko-kulturnog sadržaja na području „Parka prijateljstva“- Ušće, piše eKapija.

Povod za izradu PDR-a je, kako se navodi, „inicijativa i iskazana potreba, za proverom potencijala, ograničenja i razvojnih prioriteta područja i stvaranje planskog osnova za izgradnju novih sadržaja na predmetnom prostoru“, uz kako se dodaje „obezbeđivanje funkcionalnih, tehnoloških i kapaciteta tehničke infrastrukture za planiranu izgradnju uz očuvanje i poboljšanje postojećih uslova životne sredine i njene zaštite“.

PROČITAJTE JOŠ

U granicma plana predviđeno je formiranje M4 – Zone mešovitih gradskih centara u zoni više spratnosti.

Zona M4 planira se u Bloku 11 na regulaciji između saobraćajnice Bulevar Nikole Tesle i dunavskog keja. Blok 11, inače, predstavlja prostornu celinu kompleksa hotela Jugoslavija sa zgradom hotela kao glavnim objektom uz izgrađene prateće objekte.

Granice zone M4 se, kako se navodi u planu, poklapaju sa granicama građevinske parcele budućeg kompleksa.

U okviru zone M4 osnovna namena površina podrazumeva kombinaciju komercijalnih sadržaja i stanovanja. Minimalni procenat zastupljenosti stanovanja iznosi 40%, a maksimalni procenat zastupljenosti iznosi 70%. Minimalni procenat zastupljenosti poslovanja iznosi 30%, a maksimalni procenat zastupljenosti iznosi 60%.

U prizemlju planiranog kompleksa obavezni su komercijalni sadržaji. U podzemnim etažama kompleksa dozvoljeno je parkiranje vozila, pozicioniranje tehničkih prostorija i instalacionih sistema namenjenih funkcionisanju objekata, magacina, ostava i sl.

U okviru zone M4, kako se navodi, dozvoljena je izgradnja novih objekata.

Prema tipologiji objekat se planira kao slobodnostojeći.

Pored stanovanja u novi projekat uključeni i brojni drugi sadržaji

Planirana je izgradnja kompleksa sa visokim objektom u novoj prostorno-funkcionalnoj, saobraćajnoj i tehnološkoj organizaciji prostora sa poslovnim prostorima, komercijalnim delatnostima i stanovanjem kondominijumskog tipa.

„Pored stanovanja, moguća je izgradnja trgovinskih, komercijalnih, poslovnih i ostalih namena, koje svojom funkcijom ne narušavaju konfor stanovanja i životnu sredinu, i to trgovina, poslovanje, ugostiteljstvo, hoteli, kazino, uslužno zanatstvo, turizam, sportski sadržaji, sadržaji kulture, lekarske ordinacije, zdravstvene ambulante, apoteke, računski centri, objekti obrazovanja (privatne škole, igraonice, radionice za decu i sl.),u funkciji ostvarivanja definisanog procenta zastupljenosti planiranih namena u okviru urbanističke zone“, piše u dokumentu.

Očekivana visina budućeg objekta je do 155 m, a planirana BRGP kompleksa (ukupno) 240.000 m2.

S obzirom na očekivano povećanje broja potencijalnih korisnika prostora, jedina izmena u odnosu na postojeće stanje jeste proširenje Bulevara Nikole Tesle na raskrsnicama sa Ulicom Aleksinačkih rudara i Bulevarom maršala Tolbuhina. Proširenje se potencijalno ogleda u izgradnji izlivne trake za ulaz u Blok 11 na dva punkta, u produžetku Ulice Aleksinačkih rudara i u produžetku Bulevara maršala Tolbuhina.

U sve je upletena i ćerka firma „Milenijum tima“

Kompanija „MV Investment d.o.o“ iz Beograda, ćerka firma „Milenijum tima“, finansirala je izradu Plana detaljne regulacije (PDR) za Blok 11 i dela Bloka 10, kojim se predviđa rekonstrukcija Hotela Jugoslavija i gradnja kula uz zgadu hotela, visokih do 155 metara.

Plan detaljna regulacije (PDR) za Blok 11 i deo Bloka 10 izradio je „Bureau cube partners“, objavljeno je u Službenom listu Grada Beograda 22. februara ove godine. Rok za izradu plana bio je devet meseci, a zadatak je dobila firma koja je, između ostalog, radila izmene i dopune Plana detaljne regulacije kojim je predviđeno da se na Bežanijskoj kosi izgrade 2 kule od 100 metara i 1 kula od 120 metara, podsetila je organizacija „Naša mesna zajednica“.

„Sredstva za izradu Plana detaljne regulacije obezbediće Privredno društvo ‚MV investment‘ d.o.o. iz Beograda“, navedeno je u Službenom listu Beograda.

Prema podacima dostupnim na sajtu Agencije za privredne registre (APR), delatnost „MV Investment“ d.o.o. je iznajmljivanje stopstvenih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima. Firma se nalazi u stoprocentnom vlasništvu „Milenijum tima“, kompanije poznate po poslovima koje je dobijala od države na velikim projektima, od kojih je najpoznatiji Beograd na vodi.

Javnost je „Milenijum tim“ zapamtila i po tome što je ova firma kupila Institut „Jaroslav Černi“, ali i kupovini Navipa. Mašine „Milenijum tima“ pojavile su se na novosadskom Šodrošu gde se aktivisti bore protiv seče drveća zbog gradnje mosta.

Sprema se izgradnja dva velika tornja

U Planu detaljne regulacije (PDR) navodi se da lokacija kompleksa hotela „Jugoslavija“ predstavlja značajan gradski punkt i reper, ali da je razvoj lokacije neminovan i hitan.

„Trenutno stanje, naročito devastiranih i nekorištenih delova objekata (posebno samog hotela), nameće potrebu neophodnosti uključivanja prostora u gradski život kako bi dobio funkcionalnu i estetsku komponentu i značaj koji zaslužuju“, piše u PDR.

Planirana je rekonstrukcija postojećeg objekta hotela, izgradnja dva visoka tornja i i nova „prostorno-funkcionalna, saobraćajna i tehnološka organizacija prostora sa poslovnim prostorima, komercijanim delatnostima i stanovanjem kondominijumskog tipa u određenom procentu“.

Novi Plan detaljne regulacije predviđa izgradnju podzemnih garaža ili parkinge u prizemlju komercijalnih objekata.

PDR je predvideo da maksimalna visina izgrađenih objekata bude 155 metara, a organizacija „Naša mesna zajednica“ podseća da je planom višeg reda planirana komercijalna namena a maksimalna dozvoljena visina objekata 32 metara.

„Do očekivane visine objekta do 155 metara se došlo primenom posebnih pravila građenja i očigledno se izašlo u susret investitoru MV Investment doo, koji je pored firme u stečaju Danube Riverside doo suvlasnik parcele na kojoj se nalazi Hotel Jugoslavija kao i samog hotela“, objavila je Naša mesna zajednica na Tviteru.

Projekat star skoro 10 godina

Detaljna i kompletna rekonstrukcija Hotela Jugoslavija najavljuje se već 15 godina.

Još 2014. godine, tadašnji investitor u Hotel Jugoslavija, predvideo je gradnju po jedne kule sa obe strane glavne zgrade hotela. Predstavnik investitora je tada za medije rekao da nisu „fascinirani“ soliterima, već da je to „najcivilizovaniji odgovor na potrebu za povećanjem izgrađene površine zbog visine investicije i isplativosti celog projekta“.

Najavljeno je bilo da će tokom rekonstrukcije biti poptuno obnovljena samo glavna hotelska zgrada, dok bi se ostali objekti u okviru kompleksa rušili. Prema tom planu zgrada ne bi imala terase posle rekonstrukcije, kao ni havana braon pregrade na njima.

Hotel „Jugoslavija” je do 24. decembra 2011. godine bio evidentiran kao dobro pod prethodnom zaštitom. Pošto je teško oštećen tokom bombardovanja, a originalni enterijer delimično uništen, potom i promenjne, Zavod za zaštitu spomenika izbrisao je hotel „Jugoslavija” iz evidencije dobrara pod prethodnom zaštitom.

U Planu generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave – grad Beograd hotel je evidentiran u okviru spiska ”vrednih objekata epohe moderne u režimi delimične zaštite” i predstavlja objekat od interesa za službu zaštite.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare