Foto: Instagram/relja.ognjenovic

Direktor PIO fonda i član Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Relja Ognjenović, ponosno je predstavio novogodišnji program za decu svojih partijskih kolega, u Ustanovi sportski centar “Voždovac”, na kojoj su u okviru organizovane dodele paktića, sponzori bili, niko drugi do “Milenijum tim”. On se ovom prilikom zahvalio suvlasniku ove kompanije Ivanu Bošnjaku, čime je, po ko zna koji put, obelodanio još jednu vezu SNS sa firmom koja godinama unazad, širom Srbije, dobija milionski vredne poslove, za koje su se sad odužili - paketićima.

Sudeći po Ognjenovićevoj zahvalnici, “Milenijum tim” sponzorisao je 400 paketića za mališane, ne samo ove, nego i svih proteklih godina koliko organizju praznične priredbe. Ova činjenica ne bi bila sporna, da pomenuta kompanija, tokom proteklih nekoliko godina nije zaradila milione evra, zahvaljujući bliskoj saradnji sa vrhom SNS.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Večeras smo u Ustanovi sportski centar ‘Voždovac’ organizovali novogodišnje druženje za decu naših članova sa Banjice. Tom prilikom, podelili smo više od 400 paketića sa igračkama i isto toliko slatkih. Našim najmlađim voždovčanima priredili predstavu ‘Novogodišnja pahulja’ i druženje sa Deda Mrazevima. Veliku zahvalnost dugujemo našem prijatelju Ivanu Bošnjaku, vlasniku ‘Milenijum tima’ koji nam svake godine pomaže da na ovaj način obradujemo mališane na Voždovcu”, ovim rečima Ognjenović se obratio okupljenima.

Instagram/relja.ognjenovic

Na kraju izlaganja dodao je i:

“Deca su naš najveći motiv i pokretačka snaga i zato ćemo i naredne godine još više da brinemo o njima i da se trudimo da svakog dana budu nasmejani.
Srećna Nova godina!”.

Iz poslednje rečenice zaključujemo da će “Milenijum tim” nastaviti da finansira paketiće, ali i da dobija najplaćenije poslove u državi. Naime, godinama unazad najvredniji poslovi u Srbiji rezervisani su za firme bliske ljudima iz vlasti, a jedan od reprezentativnih primera je upravo kompanija „Milenijum tim“.

Poslovi vredni i 200 miliona

Na blisku saradnju vlasti i poznatog preduzeća, nedavno je ukazao i prof. dr Vladimir Obradović, kada je na sednici Odbora Skupštine Srbije pitao odbornike za prostorno planiranje, saobraćaj i telekomunikacije: Da li je tačno da je za blizu 200 miliona evra potpisan ugovor sa kompanijom „Milenijum tim“ za izgradnju pristupnih saobraćajnica za Makiš?

Beogradski metro pocetak radova protest Makisko polje
Makiško polje početak radova Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Prema saznanjima koje imam, po toj ceni, koja je približno 30 miliona evra po kvadratu puta, što je tri puta skuplje od najskupljeg auto-puta, ‘Milenijum tim’, odnosno Ivan Bošnjak je sa direktorom direkcije Milanom Vranićem sklopio takav sporazum“, rekao je tada Obradović.

Prihode duguju vezama sa SNS

Takođe, nakon upornih, pompeznih najava državne vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem, o izgradnju Nacionalnog stadiona i Ekspo centra, tačnije budućeg Beogradskog sajma, o čijim se ugovorima, izođačima i ulaganjima ne znamo ništa, ekipa „Nove“ otkrila je da je za izvođača ovih projekata odabrana kineska firma, a kao podizvođač pojavljuje se preduzeće koje je u vlasništvu, ni manje ni više nego „Milenijum tima“.

Makisko polje izgradnja
Siniša Mali, Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

I tako, zahvaljujući poslovima koje je nemoguće prebrojati, “Milenijum tim” našao se među prvima na listi koju je sastavio „Forbs Srbija“, u okviru nove srpske poslovne elite. U pitanju je 11 pojedinaca koji u svom vlasništvu imaju najmanje 140 preduzeća registrovanih u Srbiji i inostranstvu. Njihov poslovni uspeh beleži stalni rast, a najveći deo ostvarenih prihoda duguju čvrstim vezama sa aktuelnim vlastima. Najistaknutiji je “Milenijum tim”, jedna od dve kompanije u vlasništvu Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, koja u svom sastavu ima još 13 povezanih preduzeća među kojima i Istraživačko-razvojni institut Goša i Institut vodoprivrede Jaroslav Černi koje je kupio od države.

Potpisi na ugovorima se samo nižu, saradnja je sve bliža, a prihod vrtoglavo skače. Što ne čudi ako znamo da je kompanija “Milenijum tim” učestvovala prethodnih godina u izgradnji velikog broja infrastrukturnih i državnih projekata od Beograda na vodi, gasifikacije u gradovima širom Srbije, koju je sprovodilo javno preduzeće “Srbijagas”, izgradnji stanova za vojsku i policiju, a kako je najavljeno učestvovaće u izgradnji objekata za potrebe EKSPO 2027.

Makisko polje izgradnja
Siniša Mali, Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Takođe, “Milenijum tim” biran je za podizvođača radova na nekoliko putnih pravaca koji se grade u Srbiji, a koje kao glavni izvođač radi neka od kineskih državnih kompanija.

Imovina vredna 30 milijardi

“Milenijum tim” je ubedljivo najznačajnija firma u biznisu dvojice partnera, a upravlja imovinom vrednijom od 30 milijardi dinara, u poslednje tri godine imala je prihode od gotovo 38 milijardi i u istom periodu zaradila više od 2,5 milijarde dinara.

Ova multimilionska kompanija je, prema pisanju KRIK-a, dobila desetine poslova od države tokom 2021. godine, u vrednosti od 12 miliona evra.

Deo javnosti ove unosne poslove povezuje sa bliskošću suvlasnika kompanije „Milenijum tim“ sa članovima SNS, pre svega, ministrom finansija Sinišom Malim, čijem su bratu, kako je KRIK ranije pisao, preko svoje firme dali na korišćenje automobil i stan.

Makisko polje izgradnja Stojan Vujko
Stojan Vujko, Makiško polje izgradnja Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Naime, KRIK je takođe otkrio da brat ministra Predrag Mali godinama vozi „audi“ koji je prvo bio registrovan na „Milenijum tim“, a zatim na „KBV datakom“.

Podsetimo, suvlasnici “Milenijum tima” brižno neguju dugu istoriju bliske saradnje sa različitim režimima u državi. Bošnjak i Vujko pojavljivali su se svojevremeno u predizbornom spotu Socijalističke partije Srbije, a u vreme prethodne vlasti njihovo preduzeće je, prema pisanju medija, najvrednije poslove dobijalo od „Srbijagasa“, kojim upravlja Dušan Bajatović iz redova SPS-a. Ipak, ovi biznismeni idu u korak sa vremenom i ne tako čestim promenama na srpskoj vladajućoj sceni, pa su već godinama neodvojivi partneri Srpske napredne stranke, na čijim su skupovima rado viđeni gosti, a desi se da svrate i na novogodišnje priredbe za najmlađe, maskirani u veselog Deda Mraza, sa vrećom od 400 paketića.

***

BONUS VIDEO: Mašine „Milenijum tima“ stigle na Šodroš: Aktivisti pozivaju poslanike i građane da odmah dođu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare