Foto: Ministarstvo finansija/Screenshot TV Pink

Od početnih 250 miliona evra, cena izgradnje nacionalnog stadiona u Surčinu višestruko je porasla. Kako se navodi u rebalansu budžeta, za potrebe stadiona u planu je podizanje dva kredita u ukupnom iznosu od 540 miliona evra.

Još u septembru 2019. trebalo da je da krene gradnja nacionalnog stadiona, koji bi po rečima predsednika Aleksandra Vučića, trebalo da bude jedan od najlepših u Evropi. On je u julu 2018. rekao da će nas izgradnja koštati najmanje 200, 250 miliona evra.

Ni tri godine kasnije gradnja žstadiona, koji bi trebalo da bude lociran u Surčinu, nije počela. Ipak, sudeći po rebalansu budžeta to bi moglo da se dogodi sledeće godine.

Pročitajte još...

Međutim, umesto najavljenih 200 – 250 miliona evra, ovaj projekat će nas koštati najmanje 540 miliona evra. To pokazuju cifre navedene u rebalansu budžeta, koji je danas usvojen.

U delu tog dokumenta u kome se pominje uzimanje zajmova piše da će da projekat za izgradnju urbane infrastrukture i nacionalnog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama biti podignut kredit od čak 350 miliona evra. To je za 100 miliona evra veća suma od one koja je za iste svrhe navedena u Zakonu o budžetu za 2022, koji je usvojen krajem prošle godine.

Ali to nije sve.

Nacionalni stadion
Nacionalni stadion. Foto: Ministarstvo finansija

U rebalansu se međutim pominje još jedna stavka koje nije bilo u Zakonu o budžetu. Naime, biće podignut još jedan kredit od 190 miliona evra, a za „projekat izgradnje linijske infrastrukture za potrebe razvoja nove oblasti u okviru izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećim sadržajima u Surčinu“.

To znači, da će građani narednih godina otplaćivati dva kredita zbog izgradnje nacionalnog stadiona i to u ukupnom iznosu od 540 miliona evra.

U rebalansu se navodi i kako su po godinama planirana izdvajanja za taj projekat.

Tako će ove godine biti potrošeno simboličnih milion dinara, a već sledeće 22,94 milijarde dinara ili oko 195 miliona evra. U 2024. za taj projekat planirano je da bude potrošeno još 19,43 milijardi dinara ili oko 165 miliona evra.

Da će Srbija da gradi nacionalni stadion tokom 2018. otkrio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je izjavio da će biti najmoderniji otvoreni, “transparentni stadion, koji će biti prekriven i sav u zelenilu”.

Nacionalni stadion
Nacionalni stadion. Foto: Ministarstvo finansija

“On će primati 52.000 gledalaca i biće jedan od najlepših na svetu, ne samo u Evropi”, rekao je Vučić.

Izgradnju ovog projekta očito ne sprečava situacija ni u Srbiji ni u svetu. Sam predsednik je izjavio da nam sledi možda i najteži period od 1944. i Drugog svetskog rata.

BONUS VIDEO „Zemlja krvari“, ali zida stadione

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare