Radnici Fijata Foto:Alreksandra Petrović/Nova.rs; promo

"Došli smo to tog stadiijuma da više nema nazad. Sad kreću blokade, sa njima više nećemo da pričamo. Od sada, mogu samo da dođu na blokade i da nam kažu 'ispunjeni su vaši zahtevi', jer mi više nemamo oko čega da pregovaramo", prilično revoltirano rekao je za naš portal Zoran Miljković, jedan od pregovarača.

On je najavio da će sutra u 12 sati protestovati ispred Gradske uprave u Kragujevcu, a potom, kako je rekao „kreću blokade“.

Prema njegovim rečima, prekršeno je sve što su dogovarali sa Radnom grupom, a umesto obećanog odgovora koji ima je bio najavljen juče, danas su, kako navodi „dobili pretnje“.

„Iz Vlade su zvali da prete, da ponovo odlažu rokove i kupuju vreme. Rekli su da od načina i količine našeg protesta, zavisi da li će nam Vlada pomoći ili neće. Kao da nam je Vlada nešto do sada pomogla? Pa, oni su nam samo odmogli. Vlada plaća stranom poslodavcu 48 miliona evra da nas sve otpusti. Konkretno, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, oni daju stranom poslodavcu milione evra da otpusti radnike i građane ove zemlje“, u besu priča Miljković.

Osvrnuo se i na dosadašnje pregovore u kojima je premijerka lično izjavila da su sve ranjive grupe radnika zaštićene i ponovio da je Radna grupa bila upona u sprovođenju zakonskog minimuma, te da su zagarantovanu zaštitu imale samo trudnice i porodilje, koje, kako je naveo, i imaju zaštitu po zakkonu o radu.

„Premijerka je slagala sve što je rekla, svaku rečenicu koju je izgovorila o Fijatu. Od sada više nema pregovora, nećemo pristati na njihove pretnje i kupovinu vremena“, podvukao je Miljković.

Juče je u Beogradu održana četvrta runfda pregovora, na kojoj je umesto planiranog dogovora u vezi sa visinama otpremnine i zaštićenim kategorijama, radnicima i sindikatima saopšteno da se pomera rok za izjašnjavanje sa 15. na 20 jun.

Prvobitno je u Kragujevcu dogovoreno da se kompletna situacija oko Fijata precizira i definišu sva važna pitanja do 18. juna.

Bonus video: Fijatovi radnici upozoravaju – danas blokada fabrike sutra puteva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare