Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs; promo

"Prvo sam se obradovala, a onda je usledio hladan tuš. I dalje ne znam na čemu sam, da li sam u zaštićenoj kategoriji ili ću dobiti otkaz". Ovim rečima opisuje svoju agoniju Fijatova radnica Tanja Obradović, koja se 15 godina leči od steriliteta i priprema za vantelesnu oplodnju.

Izjava premijerke Ane Brnabić, da će zaposleni u Fijatu, koji su u procesu vantelesne oplodnje (VTO) biti izuzeti iz socijalnog programa, obradovala je Tanju, ali je ta radost kratko potrajala.

Iako je premijerka nabrojala ranjive grupe i kategorično izjavila da su „zaštićeni i bezbedni“, pa najavila da će „čak od 1. jula dobijati platu 100 odsto, umesto dosadašnjih 65 u danima kada ne rade“. Najnoviji razvoj situacije demantovao je sve što je rekla.

Već na početku pregovora, ispostaviilo se da parovi u procesu vantelesne oplodnje nisu na spisku zaštićenih radnika. O toj kategoriji još uvek se pregovara, a konačan odgovor „države“, radnici će dobiti sutra, saopšteno je posle današnjeg sastanka.

Naša sagovornica Tanja, od tog sastanka očekivala je rešenje za svoj status u fabrici, ali je razočarana ishodom.

Da nevolja bude veća, ispred nje se isprečio još jedan problem i „fali joj jedan papir“, kako bi kompletirala dokumentaciju koju će predati poslodavcu.

I ne, taj papir joj ne fali zbog svog propusta ili krivice. Ona čeka usvajanje Pravilnika kojim će biti ozvaničeno pomeranje starosne granice za VTO, sa 43 na 45 godina, a koju je RFZO odobrio krajem marta ove godine. Tanja sada ima 44 godine i šest neuspelih pokušaja da se ostvari kao majka.

„Razočarana sam i besna posle današnjeg sastanka. Ja nisam ni tamo, ni ovamo. Meni firma traži papir da sam ušla u proces, da primam injekcije, da sam na određenoj terapiji. Traže mi potvrdu od komisije da sam zvanično u postupku, ali ja to nemam, jer još nije usvojen Pravilnik. Da je to usvojeno, ja bih do sada već imala taj papir“, iznosi Tanja svoju specifičnu situaciju i dodaje da za 21. jun ima zakazn prijem u novootvorenom Nacionalnom centru za infertilitet u KCS Srbije, ali da za poslodavca „to nije to“.

„Materinstvo mi je na prvom mestu, ali mi treba i posao“

Naša sagovornica ističe, da u firmi „svi dobro znaju“ da se godinama leči od steriliteta i da je do sada imala šest pokušaja vantelesne oplodnje, od kojih je poslednji bio prošle godine. Novu nadu da će se ostvariti kao majka, ulila joj je odluka o pomeranju starosne granice na 45 godina za VTO o trošku države.

Ispred nje su sada dve prepreke, na koje, niti može da utiče, niti zna od koga da traži pomoć. U fabrici joj je za vratom otkaz, a država ne donosi odluku o pomeranju starosne granice za vantelesnu oplodnju.

„Ova situacija je mnogo stresna za mene i ovo je igra živaca. Čas je toplo, čas hladan tuš. Ja jednostavno ne znam na čemu sam. Znam samo da mi je materinstvo prioritet. Suprug i ja smo podigli kredit, istražili smo klinike u inostranstvu i bili smo spremni da idemo. Onda je usledila ova odluka o pomeranju granice i odlučili smo da još jedan pokušaj uradimo u Srbiji. Optimista sam i verujem da ćemo uspeti, ali smo novac ostavili sa strane i svakako ćemo ići dalje, ako ovde ne uspemo. Posao mi je potreban, jer između ostalog sada otplaćujem taj kredit“, opisuje Tanja svoju agoniju.

Fijatova radnica: ‘‘Idem na vantelesnu, a dobiću otkaz‘‘
Tanja Obradović Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kaže da za nju inostranstvo ni u kom slučaju nije opcija, te da joj jedino preostaje otkaz, ukoliko se ne nađe u zaštićenoj grupi radnika.

Fijatovi pregovarači i država „ne vide isto“ zaštićene kategorije

Fijatovi sindikati i radnici uputili su zahtev Vladi Srbije i jasno nabrojali ranijve kategorije svojih kolega.

Oni su zahtevali zaštitu od otkaza za trudnice i porodilje, majke dece mlađe od pet godina, samohrane roditelje, roditelje dece sa posebnim potrebama, parove u procesu vantelesne oplodnje, invalide rada, za jednog supružnika ukoliko oba rade u Fijatu, kao i za kolege koji boluju od teških i neizlečevih bolesti.

Radnik i pregovarač Dalibor Savić, kaže za naš portal, da im je na dosadašnjim pregovorima, otvoreno rečeno, da prema zakonu zaštitu imaju samo trudnice i porodilje, a da je „sve ostalo samo dobra volja da im se izađe u susret“.

On revoltirano navodi, da nisu dobili nikakav pisani trag o zaštičenim kategorijama i da su od članova Radne grupe do sada dobili samo usmena uveravanja da će se u zaštičenoj grupi naći majke dece do pet godina i invalidi druge i treće kategorije.

„Apsurdno je što smo uopšte dovedeni u situaciju da pregovaramo o ovim kategorijama radnika. Ove grupe koje smo mi naveli, ne bi ni trebalo da se dovode u pitanje, već bi same po sebi morale da budu zaštićene zakonom. Ali, eto, mi smo morali da tražimo zaštitu za ljude o kojima bi država morala da misli i bez toga da im neko skreće pažnju“, ogorčen je Savić zbog neuspelih pregovora.

On je zaključio da tokom sutrašnjeg dana očekuju konkretne odgovore Radne grupe i najavio da se radnici već sada organizuju za proteste i blokade puteva u slučaju da odgovori budu nepovoljni.

BONUS VIDEO Dr Sonja Lazarovska: Tajna uspešnosti vantelesne oplodnje u Pragu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare