Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs, Goran Srdanov/Nova.rs

Ministarka rada Darija Kisić Tepavčević, juče je demantovala izjavu Fijatovog sindikalca, Zorana Miljkovića, koji je medijima izjavio da "nema naznaka da će država pomoći radnicima", što je između ostalog bio i jedan od glavnih povoda za današnji protest. Miljković je danas ponovio da "dobro zna šta mu je ministarka rekla", te da stoji iza svojih reči.

„Lično sam juče sa ministarkom razgovarao više puta i vrlo dobro znam šta mi je rekla, nisam ni lud ni glup“, bio je jasan Miljković. 

On je ponovio da je u telefonskom razgovoru dobio informacije da „država radi na pronalaženju načina kako da pošalje 1.000 ljudi u inostranstvo“. 

„Oni praktično hoće da kažu, da traže rupu u zakonu koja ne postoji. Hoće da  prekrše zakon o radu i da pošalju ljude. Posle mog izlaska u medije, ministarka me zove i kaže ‘ja to nisam rekla’.  Neka bude da niste rekli. Odgovorio sam joj da ne postoji zakonski okvir, možete da tražite do sutra. Ja sam pričao sa 15 advokata,  ne postoji zakonski okvir da se pošalje radnik u inostranstvo mimo svoje volje. To može da bude samo na dobrovoljnom principu“, kategoričan je Miljković. 

PROČITAJTE JOŠ

On je okupljenim kolegama rekao i da je na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom rada Darrijom Kisić Tepavčević održanom 30.maja, pregovaračkoj delegaciji saopšteno, „da nemaju nikakve garancije da će radnici koji odu u inostranstvo, po povratku biti angažovani na proizvodnji električnog modela od 2024“. 

„Ko ode, ovde mu se zamrzava staž. Nemojte da ispadnete glupi i odete u nesigurno“, rekao je Mijković.

On je podsetio da odlazak u inostrastvo mora da bude isključivo na dobrovoljnoj osnovi i u skladu sa Zakonima Republike Srbije i da je to jedan od četiri radnička zahteva, koje su juče dostavili Vladi Srbije. 

Radnici pored toga zahtevaju i da otpremnine budu definisane najmanje u iznosu koji je isplaćivan prilikom gašenja treće smene u Fijatu, kao i da radnicima koji žele da ostanu u fabricu bude obezbeđen posao u drugim firmama koje su udaljene od kragujevca do 50 kilometara ili da im se do početka proizvodnje novog modela isplačuje minimalna zarada. 

U Fijatu je zaposleno 2.016 radnika, a prema projekciji menadžmenta 1.541 nalazi se na spisku za tehnološki višak. 

BONUS VIDEO: Sindikalci Fijata o pregovorima sa Vladom Srbije i vlasnicima fabrike

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare