Foto: Shutterstock/NamLong Nguyen

Kompanija koja je najavila otvaranje fabrike autobaterija u Ćupriji, InoBat, saopštila je da će joj Vlada Srbije za pokretanje tog projekta, koji nosi naziv „Lav“ obezbediti 419 milona evra subvencija, piše Nova ekonomija.

Projekat Lav (na engleskom: „Lion“) je ostvario paket subvencija Vlade Srbije u iznosu od 419 miliona evra“, piše u saopštenju InoBata koje je objavljeno na sajtu te kompanije.

Kako se dodaje, fabrika će raditi na sklapanju sredstava za skladištenje električne energije, (takozvanom Energy Storage System, ESS), baterijama za električna vozila.

Pored toga, kako se dodaje, imaće i postrojenja za reciklažu baterija, u skladu sa InoBatovom platformom za takozvani kružni razvoj lanca vrednosti.

„Sa zadovoljstvom najavljujemo da je Ćuprija odabrana lokacija za našu giga fabriku u Srbiji i projekat reciklaže kodnog naziva Lav, koji je bio u razvoju poslednje dve godine sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (International Finance Corporation, IFC)“, dodaje se u saopštenju.

Projekat Lion će biti druga InoBatova fabrika u Centralnoj i Istočnoj Evropi, pored fabrike koja bi trebalo da proradi i bavi se istom delatnošću u mestu Voderadi u Slovačkoj.

Kompanija navodi i da je fabrika koja je planirana za izgradnju u toj zemlji takozvana mini Giga postrojenje, dok će ona koja je planirana u Srbiji biti Giga postojenje.

BONUS VIDEO: Za vlast je litijum ponovo tema – za meštane Jadra na iskopavanje je stavljena tačka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar