Evri Foto:Shutterstock

Republika Srbija garantovaće za kredit od 30 miliona evra koji će Akcionarsko društvo „Elektromreža Srbije“ (EMS) da uzme kod Nemačke razvojne banke КfW. Kredit je namenjen za četvrtu sekciju projekata „Transbalkanski koridor za prenos električne energije“.

Ugovor o zajmu je zaključen 30. decembra 2022. godine, dok je garancija za plaćanje od strane Srbije potpisana 30. januara, vidi se u predlogu zakona o davanju garancije koji je Vlada Srbije uputila u skupštinsku proceduru.

Navodi se da je ugovorom o zajmu, povlačenje sredstava kredita uslovljeno davanjem garancije Srbije, odnosno stupanjem na snagu zakona o davanju garancije.

Srbija garanciju izdaje u korist Nemačke razvojne banke КfW (Frankfurt na Majni), a na ime obaveza iz Ugovora o zajmu za četvrtu sekciju projekta „Transbalkanski koridor za prenos električne energije (Bajina Bašta – Pljevlja – Višegrad), prenosi Nova ekonomija.

Otplatu zajma vrši EMS, a sredstva obezbeđuje iz sopstvenih prihoda.

PROČITAJTE JOŠ

Ukoliko Srbija, po osnovu izdate garancije, izvrši obavezu umesto EMS-a, ona ima pravo da od tog preduzeća potražuje povraćaj glavnice, kamate, provizije na nepovučena sredstva, pratećih troškova zaduživanja i pratećih troškova koji nastanu zbog neizvršenja, odnosno neblagovremenog izvršenja obaveze, do visine iznosa izmirene obaveze. Takođe, ima pravo i da naplati obračunatu zakonsku zateznu kamatu.

U obrazloženju zakona se navodi da se regionalni značaj izgradnje interkonektivnog dalekovoda ogleda u promovisanju i razvijanju prekogranične saradnje Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, sa ciljem formiranja zajedničkog tržišta električne energije jugoistočne Evrope.

Navodi se i da je projekat izgradnje 4. sekcije Transbalkanskog koridora od strane relevantnih međunarodnih organizacija prepoznat kao jedan od projekata od najvišeg nacionalnog i regionalnog značaja.

Period raspoloživosti zajma je do 30. januara 2028. godine, nakon čega počinje otplata glavnice zajma u polugodišnjim ratama (ukupno 21 rata), navodi se u predlogu zakona.

Period otplate zajma je 15 godina, uz uključen period počeka do pet godina, tako da prva rata otplate glavnice dospeva 15. marta 2028. godine a poslednja 15. marta 2038. godine.

BONUS VIDEO Šta znači vest da je Srbiji odobrena otplata kredita Rusiji u rubljama?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar