Foto:Shutterstock/guruXOX , N1, ZarkePix / Alamy / Alamy / Profimedia

U vreme kada je građanima najavljeno veliko poskupljenje struje, a predsednika Srbije “boli glava” i širi paniku među građanima, list “Nova” je došao do informacija na šta državno preduzeće Elektromreža Srbije (EMS) rasipa novac. Kako list "Nova" saznaje, nadležni u EMS-u zakupili su dva automobila marke “audi” za čak 135.000 evra.

Kako saznaje naš list, u pitanju je zakup na četiri godine, što bi značilo da EMS mesečno plaća oko 3.000 evra za vozila u naredne četiri godine.

Dok građani zavrću i odvrću sijalice, masovno kupuju ogrev za zimu iz straha da ne poskupi još više, krpe kraj sa krajem kako bi se pripremili za još jače poskupljenje struje, zaposleni u Eelektromreži Srbije se voze u vozilima koja mesečno otplaćuju novcem u vrednosti koju građani ne zarade ni za pola godine.

Prema podacima o javnim nabavkama, a do kojih smo došli, utvđeno je da su pomenuti automobili iznajmljeni za poveću svotu novca.

List “Nova” je uputio pitanja Elektromreži Srbije, jer na njihovom sajtu gde se nalaze sve javne nabavke, neki od detalja su izostavljeni.

Prema ugovoru o zakupu vozila, koji je zaključen 19. februara prošle godine, kao jedini ponuđač stoji firma “Porsche Inter Auto”. Nijedna druga firma nije iznela ponudu, sudeći po tome šta piše u ugovoru.

Ugovor važi u trajanju od četiri godine. Ipak, u njemu nije precizirano koliko vozila je uzeto, kao ni koja je svrha istih.

Pročitajte još:

“Predmet javne nabavke 191/20, koja je sprovedena još pre dve godine, jeste zakup dva putnička vozila na period od četiri godine. Predmetna javna nabavka je sprovedena u skladu sa Planom javnih nabavki, koji je proistekao iz Godišnjeg programa poslovanja za 2020. godinu na koji je saglasnost dala Vlada Republike Srbije. Cilj navedene javne nabavke je bio da se putem zakupa obezbede dva putnička vozila, koja bi bila stalno raspoloživa i omogućila pouzdan prevoz zaposlenima koji u okviru obavljanja poslova zbog disperzivne organizacije EMS AD, odnosno postojanja objekata i infrastrukture EMS-a po celoj teritoriji Republike Srbije, moraju da prelaze velika rastojanja. Nakon sprovedenog postupka po nabavci 191/ 20 zaključen je Ugovor sa “Porsche Inter Auto S d.o.o” Beograd kao nosiocem posla i “Porsche Mobility doo” Beograd kao članom grupe ponuđača. U cilju dodatne racionalizacije i smanjenja troškova uslovi zakupa podrazumevaju da EMS AD ostvaruje pogodnosti, odnosno ne snosi troškove registracije vozila, tehničkog pregleda, obaveznog i kasko osiguranja bez učešća u šteti, redovnog i vanrednog održavanja vozila, 24 sata pomoći na putu, ugradnju zaštitnog uređaja na vozilu, korišćenje zamenskog vozila iste kategorije, nabavke i servis guma, sezonsko čuvanja guma itd”, stoji u odgovoru Elektromreže Srbije za list “Nova”.

Jasno je da EMS broji puno zaposlenih, kao I da su im sredstva za svakodnevni rad neophodna. Ipak, iznenađuje vrednost njihovog budžeta za potrebe poput zakupa vozila.

Vrednost od 135.000 evra za zakup vozila može odati utisak “rasipanja novca”.

Radionice papreno koštaju

Ipak, da ovo nije usamljeni slučaj govori I informacija do koje je došao list “Nova”, da EMS radionice za zaposlene I takozvane “team buildinge” organizuje često, a plaća papreno, te su tako nedavni put na Divčibare platili 302.000 dinara za dva dana.

U EMS je nedavno došlo i do smene određenih kadrova.

Dosadašnja operativna direktorka Elektromreže Srbije Aleksandra Nauparac je otišla sa mesta operativne direktorke, nakon što je tražila sporazumni raskid ugovora 12. maja.

Kum predsednika u Pandorinim papirima

Ona je na svojoj poziciji bila od 2016. godine, a nije poznat razlog odlaska iz firme.

Nekadašnji direktor EMS Nikola Petrović, kum predsednika Aleksandra Vučića, osvanuo je prošle godine u „Pandorinim papirima“.

Tada je otkriveno da je Petrović 2016. bio vlasnik ofšor kompanije „Arkshore International“ na Britanskim Devičanskim ostrvima, preko koje je imao račun u Švajcarskoj.

100 odsto državno vlasništvo

Iako se stiče utisak da je EMS isto što i Elektroprivreda Srbije (EPS), reč je odvojenim preduzećima. Kako su ranijih godina pisali mediji, u novembru 2016, EMS je saopštio da počinje da posluje kao akcionarsko društvo. Reč je o zatvorenom akcionarskom društvu koje je 100 odsto u državnom vlasništvom, bez mogućnosti kupovine akcija od strane drugih pravnih lica ili pojedinaca

BONUS VIDEO: Prislušni centar u zgradi EPS na Ceraku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare