Foto: Nova.rs

Protivgradni strelci su već isticali kako su ogorčeni na Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ), jer mesečno dobijaju naknadu od svega 4.000 dinara. Oni su povećanje naknade dobili, ali u iznosu od svega 500 dinara.

“Čime si ti motivisao protivgradnog strelca da 24 sata bude u pripravnosti. Time što si mu dao 4.000 dinara. Nemam reči”, ispričao je Milan Đurašević, strelac iz Budoželje kod Ivanjice.

Iako su strelci u više navrata tražili da im država obezbedi bolje uslove rada i viša primanja, povećanje za ovu godinu iznosi samo 500 dinara, što je izazvalo njihovo veliko nezadovoljstvo.

Pročitajte još:

Zbog toga je u Ivanjici održan sastanak predstavnika lokalne samouprave, hidrometeorološkog zavoda iz Sjenice i protivgradnih strelaca sa ovog područja.

Strelci koji su bili na sastanku, istakli su da ovaj posao rade isključivo zahvaljujući lokalnoj samoupravi koja je prošle i ove godine izdvojila značajan deo sredstava kako bi nadoknada za ovaj težak rad bila bar malo pristojnija.

Momčilo Mitrović, predsednik opštine Ivanjica, takođe je istakao značaj protivgradnih strelaca za Ivanjicu koja je izložena čestim vremenskim nepogodama.

Foto: Nova.rs

Ivanjičani očekuju da će Ministarstvo poljoprivrede prepoznati značaj protivgradne odbrane posebno iznad Ivanjice gde se u sezoni ispali preko 500 raketa.

Iako danas ima mnogo više protivgradnih raketa u magacinima, i zbog toga što radi oko četrdesetak protivgradnih stanica koje gravitiraju između Bosne i Srbije, malinari iz Zapadne Srbije i dalje ne mogu mirno da spavaju u sezoni berbe. Zbog gradonosnih oblaka koji dolaze iz Bosne i malih površina zasada koji imaju protivgradne mreže, proizvođači mogu samo da gledaju u nebo i nadaju se sreći.

“Najveću pretnju nam prave oblaci koji dolaze iz Bosne. Postoji jedno nebranjeno područje koje se prostire sve do Bajine Bašte. Gradonosni oblaci koji su već formirali led i grad iznad Bosne, sve to izručuju u Srbiji. Oblaci počinju da se račvaju, i još više leda se formira u njima. Da li će on pasti na području Bajine Bašte, Užica ili Arilja, zavisi od protivgradnih strelaca. Ako nisu spremni, šteta je neminovna”, rekao je ovaj strelac iz okoline Ivanjice.

BONUS VIDEO Čačanski direktori javnih preduzeća ne štede na sebi: Povećali sebi plate a građanima poslali uvećane račune

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar