Foto: TANJUG / MRE/ EMILIJA JOVANOVIC/ nr

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović istakla je danas da je neophodno ubrzati dinamiku radova na novom bloku B3 u Telmoelektrani "Kostolac" kako bi pre naredne zime Srbija dobila novih 350 megavata, saopštilo je Ministarstvo.

Đedović je u razgovoru sa predsednikom kineske kompanije CMEC Fangom Janšuijem o realizaciji projekta izgradnje bloka B3 u kostolačkoj TE rekla da je na najvećem energetskom gradilištu u zemlji neophodno ubrzati radove.

Ona je dodala da je u prethodnom periodu povećan broj radnika, ali je to i dalje nedovoljno za ovu fazu radova, a potrebno je i veće angažovanje najstručnijih kadrova Elektroprivrede Srbije (EPS).

Đedović je naglasila da je Kostolac B3 prioritet za Ministarstvo i da će biti učinjeno sve kako bi radovi tekli predviđenom dinamikom.

Zahvaljujući novom bloku dobićemo novo moderno postrojenje, koje će značajno doprineti sigurnosti i stabilnosti našeg energetskog sistema. Osim veće sigurnosti u proizvodnji električne energije, novi blok će imati i veliki značaj kada je u pitanju zaštita životne sredine, jer će raditi po najstrožijim standardima, objasnila je ministarka rudarstva i energetike.

Fang Janšui je naveo da je pre sastanka obišao radove u Kostolcu kako bi se na licu mesta uverio u dinamiku radova i da je kompanija svesna važnosti tog projekta za Srbiju.

Sada srpska i kineska strana mnogo bolje sarađuju, projektovanje je pri kraju i imamo precizan plan povećanja broja radnika za naredni period. Uvereni smo da ćemo u junu u novom bloku proizvoditi struju, a u septembru završiti performans test, odnosno probni rad, rekao je on.

*** 

BONUS VIDEO: Kako stojimo s energetikom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar