Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Saveta Agencije za energetiku Dejan Popović izjavio je danas da je sigurnost snabdevanja električnom energijom, prirodnim gasom i derivatima nafte u 2019. godini bila zadovoljavajuća. Napmenuo je i da su tokom 2019. godine gubici u distributivnom sistemu iznosili preko 11 odsto, što znači da Termoelektrana Kostolac radi samo za gubitke.

On je, na sednici Odbora Skupštine Srbije za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, obrazlažući Godišnji izveštaj o radu Agencije za energetiku za 2019. godinu, rekao da je 2019. godine u domaćinstvima smanjena potrošnja električne energije za 0,6 odsto, dok je u industriji povećana.

Popović je rekao da je u 2019. godini Srbija uvezla neto 367 gigavat časova, što znači da je više uvezla nego što je izvezla.

Povezane vesti:

On je rekao da je na slobodnom tržištu prodato 49,2 odsto električne energije što je više nego prethodne godine, a ostatak je prodat domaćinstvima.

Popović je rekao da je tokom 2019. godine priključeno „vetroelektrana instalisane snage 134 megavata, tako da je na kraju godine instalisana snaga iz vetra iznosila 373“.

On je rekao da je problem nizak stepen gasifikacije domaćinstava u Srbiji i on iznosi oko deset odsto od ukupnog broja, istakavši da postoji potencijal za rast.

Kada je u pitanju električna energija, Popović je rekao da su tokom 2019. godine gubici u distributivnom sistemu iznosili preko 11 odsto.

„To znači da Termoelektrana Kostolac radi samo za gubitke“, rekao je Popović.

Na kraju sednice Odbor je usvojio Predlog zaključka u kome se navodi da se prihvata Godišnji izveštaj o radu Agencije za energetiku za 2019. godinu koji će podneti Skupštini Srbije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar