Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Rukovodstvo Privrednog društva "Kostolac - Usluge" prihvatilo je zahteve reprezentativnih sindikalnih organizacija o povećanju zarade i naknade za topli obrok, saopštili su Udruženi sindikati Srbije.

Dogovoreno je dodatnih pet odsto uvećanja zarade od 1. novembra ove godine, što je sa prethodnim uvećanjem od 1. septembra ukupno 15 odsto.

Prihvaćen je i zahtev da se uveća naknada za topli obrok sa sadašnjih 50 na 150 dinara dnevno, odnosno oko 3.300 dinara mesečno u neto iznosu.

„Ovim je postignut delimični i kompromisan dogovor kojim je okončan protest, koji je trajao 11 dana ispred zgrade našeg preduzeća u Kostolcu“, rekao je predsednik sindikata Sloga u „Kostolac – Usluge“ Ilija Florić.

Prema njegovim rečima, sindikalna i radnička borba se nastavlja, a sve zavisi od konačne realizacije dogovorenog.

Protest su zajednički i sa istim ciljem organizovale tri sindikalne organizacije koje deluju u okviru ovog preduzeća: Sloga, Nezavisnost i Kostolac usluga, čiji su osnovni zahtevi bili uvećanje zarada za 20 odsto i uvećanje iznosa za topli obrok.

Osim navedenog, 37 radno angažovanih po osnovu ugovora na privremeno povremenim poslovima prebačeno je u radni odnos, kao i otplata uglja sa osam na 12 mesečnih rata.

Podršku sindikatima u protestima tokom 11 dana pružile su i kolege iz sindikalnih centrala Sloge i UGS Nezavisnost.

„Kostolac – Usluge“ d.o.o. bavi se pružanjem usluga fizičko-tehničkog obezbeđenja i održavanjem higijene prostorija.

BONUS VIDEO: Protest sindikata komunalnih preduzeća

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare