Marko Čadež Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da privrednici u Srbiji očekuju da će u ovom kvartalu doživeti prekretnicu u svom poslovanju nakon godinu dana neizvesnosti zbog pandemije, a čak 90 odsto njih planira isti ili veći obim investicija, saopšteno je iz PKS.

Čadež je naveo na panelu „Makroekonomski i socijalni uticaj poslovanja kompanije Delez (Delhaize) Srbija na privredu zemlje“, da Delez u svom dobavljačkom lancu ima oko 600 kompanija, a dobavljači iz Srbije zapošljavaju gotovo 16.000 ljudi.

„To je 16.000 porodica koje imaju mogućnost da svakodnevno rade i stvaraju, i da proizvode plasiraju kroz sistem Deleza, period od godinu dana iza nas je bio kritičan, a država je bila faktor stabilnosti koji je omogućio da ovih 16.000 ljudi sačuva posao“, istako je Čadež.

Predsednik PKS je rekao i da se akcija „Moja prva plata“ u kojoj učestvuje i Delez, nastavlja, i najavio da će u narednom periodu privreda učestvovati sa većim sredstvima u finansiranju prvog radnog mesta za mlade.

Istraživanje „Makroekonomski i socijalni uticaj poslovanja kompanije Delez Srbija na privredu zemlje“, pokazalo je da je ta kompanija u proteklih 10 godina u državni budžet uplatila 413 miliona evra, a samo prošle godine 54,7 miliona evra, dok je u lokalne budžete za deset godina ušlo 35 miliona evra.

Generalni direktor kompanije Delez Srbija Jan-Vilem Dokhejr rekao je da je ta kompanija povećala ulaganja u prošloj godini uprkos pandemiji i najavio nove investicije u ovoj godini, kao i da Delezove investicije čine oko 21 posto u ukupnoj trgovini na malo u Srbiji od 2011. do prošle godine.

„Verujemo da postoji velika šansa za nas u Srbiji jer postoji velika potražnja za profesionalnom prodajom. Investiraćemo u otvaranje 40 do 60 prodavnica godišnje u Srbiji i razvijaćemo e-trgovinu“, rekao je Dokhejr najavljujući velika ulaganja Deleza u sferu digitalizacije poslovanja kompanije u narednim godinama.

Delez je najveći privatni poslodavac u Srbiji sa više od 13.000 zaposlenih u 60 opština i gradova. U poslednjih deset godina, broj zaposlenih povećan je za 33 odsto, odnosno za 3.224 radnika, a prošle 2020. godine – za 442 radnika, navodi se u saopštenju PKS-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar