Foto: N1

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti podneće Privrednoj komori zahtev za preispitivanje obavezne članarine Privrednoj komori Srbije koja, kako u saopštenju navode, za određene privredne subjekte iznosi i preko 2 miliona dinara, kao i postojećeg koncepta obaveznog članstva. Dodaje se i da je najnoviji spot Privredne komore pokazatelj da se privrednicima Srbije naplaćuju prisilno usluge koje su nepotrebne i beskorisne.

Na platformi Kreni – Promeni pokrenuta je online peticija “STOP neustavnim članarinama” kojom se traži preispitivanje obaveznog članstva.

„Trenutni koncept članarine Privrednoj komori zahteva hitnu reviziju, imajući u vidu da se visina članarina obračunava prema finansijskom izveštaju i, pored ostalog, poslovnom prihodu iz 2018. godine. Imajući u vidu da su mnogobrojni privredni subjekti pogođeni merama donetim u 2020. godini kojima je ograničavano njihovo poslovanje, radi zaštite od COVID-19, pa je samim tim njihov ostvareni prihod znatno manji, zbog čega je apsolutno je neispravno obračun vršiti prema poslovanju od pre dve godine“ stoji u saopštenju.

Iz UZUZ – a posebno ističu da je Ustavni sud odluku o neustavnosti odluke o članarinama doneo bez javne rasprave, iako je predlog za ocenu ustavnosti podnelo 47 narodnih poslanika, s obzirom da je članom 55. Ustava Republike Srbije zajemčeno pravo da svako ostane izvan svakog udruživanja.

„Imajući u vidu da se tokom ove krize veliki broj preduzetnika nalazi pred gašenjem, ili posluje na ivici egzistencije, jasno je da je plaćanje obavezne članarine Privrednoj komori Srbije ne samo neustavno i nezakonito, već bukvalno reketiranje privrede od strane privredne komore, koja naplaćuje članarinu za usluge koje im niko nije tražio“ zaključuju u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar