Investitori, gradilište, građevina, gradjevina, kran, stanovi, telekom, sbb
Foto: N1

Kada odete u prodavnicu, obično možete da birate između više sličnih proizvoda različitih proizvođača. Štaviše, Zakon o zaštiti potrošača kaže da je konkurencija neophodna i kažnjivo je ukoliko je neko onemogućava. Međutim, kada je reč o ponudi kablovskih operatora u Srbiji, pojedini investitori koji grade nove zgrade namerno onemogućavaju da kupci stanova imaju izbor. Veći problem od toga je što institucije koje bi trebalo da štite ravnopravne uslove, ne reaguju.

U novom stambenom kompleksu „Novi Minel“ na Novom Beogradu ne poštuje se član 5 pravilnika Regulatorne agencije za elektronske komunikacije koji kaže da se elektronska komunikaciona mreža zgrade planira, koristi i održava tako da se svim zainteresovanim operatorima omogućava pristup zgradama uz ravnopravne i nediskriminatorske uslove.

„Događalo se to da smo mi posle višemesečnih pregovora i razgovora pokušavali da sa investitorom napravimo partnerski odnos i da potpišemo ugovor. Slate su ponude kako bi stanari i kupci njihovih stanova mogli da uživaju u SBB-u. Međutim nikakav odgovor nismo dobijali od njih“, kaže direktorka prodaje SBB-a Ksenija Bulatović.

„Tek onda kada smo se mi obratili nadležnim službama od njih je stigao odgovor koji nije bio jasno definisan. U svakom slučaju, do dana današnjeg nismo uspeli da napravimo neki dogovor sa njima, na našu žalost i žalost kupaca njihovih stanova“, ističe ona.

Na pitanje N1 zašto nije poštovao odredbu Ratelovog pravilnika, investitor „Novog minela“ Galens invest odgovara da se rukovodio odredbama Zakona o obligacionim odnosima, kao i kvalitetom usluge različitih ponuđača i međunarodnim standardima.

„Ključni kriterijum prilikom odabira operatera jeste implementacija i sertifikacija ISO standarda u relevantnim oblastima, a koji SBB poseduje samo u oblasti upravljanja bezbednošću podataka i to isključivo za ‘Telehousing’ uslugu. Dodatno, na izbor operatora uticaj imaju i preferencije vlasnika stambenih jedinica tj. krajnjih korisnika. Kupci naših stanova su o svemu obavešteni, i nije bilo nikakvih primedbi“, navodi se u odgovoru Galensa.

Investitori, gradilište, građevina, gradjevina, kran, stanovi, telekom, sbb
Foto: N1

Kako bi zašti tio sebe i svoje korisnike SBB se obratio Regulatornoj agenciji za telekomunikacije i poštanske usluge sa zahtevom da RATEL po sopstvenom pravilniku omogući dostupnost SBB mreže u stanove u Novom Minelu.

„Pre svega, Galens se nikada nama nije obratio da bi nam tražio bilo kakve ISO standarde ili bilo kakva tehnička rešenja za ulazak u zgrade i mislim da je suludo pričati o tome ko ima više ISO standarda ili tehničkih prednosti da bi pružao usluge korisnicima i mislim da je to samo još jedan od izgovora koji Galens koristi kako se ne bi s nama dogovorio“, naglašava Ksenija Bulatović.

Slično i u novim objektima u kojima je država investitor

Na sličnu vrstu blokade SBB je naišao i u nameri da razvije svoju mrežu u novim objektima u kojima je država investitor.

RATEL, Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge. Tabla, zgrada.
Foto: N1

Više od 1.000 stanova za pripadnike službi bezbednosti gradi se u Zemunu na takozvanoj „Lakat krivini“ pored novosadskog autoputa. Izvođač radova SPV Avala odgovorio je SBB-u da su unapred dostavljeni uslovi za projektovanje i priključenje preduzeća Telekom Srbija, te da SPV Avala nije ovlašćena da da saglasnost za instalaciju infrastrukture.

Profesor TMF-a Petar Đukić upozorava da najviše gube potrošači. „I to je na duži rok najveća šteta po jednu ekonomiju, kada vi oduzimate neka normalna prirodna prava i mogućnost potrošača da biraju“, ukazuje on.

„Druga vrlo bitna stvar je tehnološki napredak. Ako neko zauzme poziciju i onda iziskuje druge, bez obzira kako, da li je ovaj put reč o investitoru koji kaže: ‘E, samo ovoga snabdevača možete da birate’, onda nećete imati tehnološki napredak, nećete imati zdravu konkurenciju, nećete imati bolju ponudu“, objašnjava Đukić.

RATEL, Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge. Tabla, zgrada.
Foto: N1

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge ni posle tri meseca od podnošenja nije odgovorila na Zahtev za zajedničko korišćenje mreže i propisivanje uslova za korišćenje istih, koji je uputio SBB. RATEL nije odgovorio ni na pitanje N1 ima pravo da nametne kupcu stana kablovskog operatora.

Bonus video: Tik Tok – društvena mreža koja je osvojila svet

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar