Foto: N1

Narodna stranka ne zagovara zaštitu dužnika u odnosu na poverioce, ali smatra da Zakon o izvršenju i obezbeđenju mora biti izmenjen i prilagođen Ustavu Srbije i međunarodnim obavezama koje smo preuzeli, kao i da u garanciju za vraćanja duga ne sme biti uključeno vlasništvo nad jedinim porodičnim domom koji bi bio uključen u namirenje duga dužnika prema poveriocu, naveo je u saopštenju predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije, Borislav Borović.

„Srbija, uostalom, ima dugu demokratsku i civilizacijsku tradiciju kada je u pitanju ova oblast. Još je daleke 1836. ukazom Miloša Obrenovića bilo zabranjeno da se seljaku oduzmu dom i sredstva za rad na ime duga. Mnoge zemlje, poput Mađarske, uvele su moratorijum na izvršenja na jedinom domu ili stanu u kojem živi dužnik kako bi zaustavile eskalaciju beskućništva“, navodi Borović.

Dodaje da Izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju iz 2018. godine čak je pojačana represija nad dužnicima i praktično eliminisana javnost izvršnog postupka.

„Ovaj anticivilizacijski zakon je izvršne dužnike svrstao u red najokorelijih kriminalaca, a nasuprot tome, deo sudske vlasti je na mala vrata predao javnim izvršiteljima. Postupci se vode po ubrzanom postupku, pa dužnici više nemaju pravnih sredstava da se bore. Tu su i nerazumno visoki troškovi izvršnog postupka, nezabeleženi u bilo kojoj državi čak i u okruženju. Pored kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima i garantovanog prava na dom, krše se i ustavne odredbe o nepovredivosti stana“, ukazuje Borović za N1.

Ističe da Srbija mora sistemski da reši pitanje prava na dom kao minimalnu civilizacijsku tekovinu i „bruka je za ovu državu da samoorganizovani građani budu poslednja odbrana običnih ljudi od tajkuna, banaka i izvršitelja“.

„Pravo na dom ne sme da zavisi ni od hrabrosti pojedinca ni od dobre volje sudije niti aktivista, već mora biti sistemski zagarantovano pravo u izmenjenom Zakonu o izvršenju i obezbeđenju“, zaključuje Borović.

Bonus video – Građani ubedili nosače da ne iznose nameštaj iz stana Kocića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar