Zoran Drakulić Foto: Nemanja Jovanović/ Nova.rs

Jedan od najvećih proizvođača peleta u Srbiji Zoran Drakulić rekao je za Nova.rs da i dalje nije rešen problem sa "Srbijašumama", firme koja mu nije isporučivala drva, usled čega kasni isporuka i proizvodnja peleta u zemlji. Poznati privrednik kaže da je cena ovog ogreva poskupela i zbog rasta cene struje, drveta i svih drugih elemenata. Drakulić upozorava da će 10.000 ljudi ostati bez peleta, svog ogreva za zimu.

Vlasnik firme za proizvodnju peleta „Bio Energy Point“ Zoran Drakulić nedavno je alarmirao javnost kada je rekao da Srbijašume duguju toj kompaniji 41.000 kubnih metara drveta za proizvodnju peleta, što je dovelo do poskupljenja cene tog energenta.

Isporuka je kasnila, ceo postupak proizvodnje peleta je samim tim i kaskao i bio skuplji, ali rešenja nije bilo ni na vidiku. Drakulić je u intervjuu za Nova.rs, odakle prenosimo ovaj segment razgovora istakao da će zbog toga oko 10.000 građana ostati bez peleta.

„Problem sa Srbijašumama nije rešen, iako su se isporuke drveta u poslednjih tridesetak dana popravile. Ako Vam kažem, da su nama, po važećim ugovorima, dugovi za neisporučeno drvo za 2021. i 2022. preko 48.000 metara kubnih. Znate li koliko je to manje peleta na tržištu? Zbog ovoga će 10.000 od ukupno 110.000 domaćinstava ostati bez peleta. Takođe bih želeo da kažem, da se najveći problem ovih dana pravi oko cene peleta, koji je u odnosu na druge energente ‘jeftin’. Ovo govorim imajući u vidu današnje tržišne cene struje od preko 500 evra, gasa oko 2.000 dolara, uglja, mazuta itd. Proizvođači peleta rade po tržišnim principima i pelet nije socijalna kategorija, kao što su u Srbiji struja i gas“, rekao je Drakulić.

On je podvukao da cena peleta nije viša nego cene u regionu i dodao da su cene samo u Crnoj Gori i BiH približne našim.

„Povećanje cene peleta u Srbiji u odnosu na 2021. godinu rezultat je enormnog povećanja cene drveta na privatnom tržištu, cene struje, drveta i svih drugih elemenata, kao što su: plastika za pakovanje, rezervni delovi itd. Želeo bih da demantujem neke izjave ovih dana da je cena peleta u Srbiji viša nego cena peleta u regionu. Samo cene u Bosni i Crnoj Gori su približne našim, a sve druge evropske zemlje imaju danas cene na nivou oko 500 evra. Ovo je, pored skoka cena sirovina, energija i drugog, uzrokovalo i to što veliki izvoznici poput Rusije, Ukrajine i Belorusije danas nisu na tržištu, zbog rata u Ukrajini“, kazao je privrednik.

Komentarišući spekulacije da su moguće restrikcije električne energije na zimu, Drakulić odgovara kako se nada da do toga neće doći.

„Ja se iskreno nadam da neće biti restrikcija struje, međutim, nova događanja na tržištu energije u Evropi, me plaše da to neće biti moguće ostvariti preko zime. Danas se već cena struje na tržištu u Evropi kreće preko 500 evra MBh, tako da ta cena obeshrabruje i pitanje je koliko će Srbija biti u mogućnosti da obezbedi uopšte struje, a pogotovo da li će biti u mogućnosti da plaća veće kolićine tokom zime po toj ceni“, odgovorio je Drakulić.

Ceo intervju sa Zoranom Drakulićem čitajte u petak u dnevnom izdanju novina „Nova“.

Bonus video: Borba Miloša Markovića protiv izvršitelja i EPS-a

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare