Foto: EPA/Ronald Wittek/MADE NAGI/KIMIMASA MAYAMA

Dugo jedan snimak nije tako potresao tenisku zajednicu kao što je to bio snimak divljačkog premlaćivanja 14-godišnje devojčice. O Beogradu i Srbiji se priča kao mesto ovog užasnog događaja samo zbog toga što je naša zemlja otvorila vrata teniskoj nadi.

Godinama unazad kineski teniseri i teniserke dolaze u Srbiji da bi trenirali i usavršavali se. Magnet je svakako Novak Đoković, ali i čitava plejada vrhunskih tenisera i teniserki koji su pokazali da se u našoj zemlji dobro radi sa mladim nadama. Kada se u jednačinu doda činjenica da imamo i veliki broj akademija postaje jasno zbog čega je Beograd pre svega postao centar.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, dolazak jednog kineskog državljanina sa 14-godišnjom ćerkom otvorio je oči mnogima i pokazao kroz šta neka deca prolaze zbog preambicioznih roditelja. Nasilnik je imao 50 godina, a uhapšen je nakon što je nezadovoljan zalaganjem ćerke odlučio da se bije. Oborio ju je na zemlju i šutirao dok su mnogi ostali u šoku. Čuje se u jednom trenutku „Alo, alo“, ali nije ga ni to omelo u nameri da nastavi sa nasiljem.

Očekuje se da uskoro bude deportovan iz Srbije nakon što je ponudio šokantnu odbranu „da je u Kini normalno tući decu“. Snimak je nastao verovatno 17. oktobra, a brzo se proširio društvenim mrežama. Objavio ga je Igor Jurić, a on je ubrzo zatekao čitav teniski svet. Malo ko je mogao da očekuje da će reakcija biti takva.

Foto: Printscreen/Twitter/Igor Jurić

Mnogi vrhunski teniseri i teniserke su se oglasili u prethodnim danima, a svi smatraju da za ovakve stvari nema mesta ne u sportu, nego ni u životu. Uostalom kada u jednom individualnom sportu koji je po pravilu usamljenički dođete do situacije da najveća podrška predstavlja vaš najveći strah vrlo brzo se sve ruši. Sramno nasilje je naišlo na očekivane osude, a Tužilaštvo sada treba da zatvori slučaj. Ipak, niko ne zna šta se u ovom trenutku dešava sa devojčicom od 14 godina čiji je jedini greh što voli tenis…

Navodno je otac već izbačen iz Akademije Tipsarević zbog sukoba sa jednim trenerom, a za devojčicu su mnogi komentarisali prethdonih meseci da izgleda izuzetno tužna. Saznali smo i šta je, nažalost, uzrok tuge…

Teniski novinari, a onda i mediji širom sveta objavili su snimak koji je pred vama.

U nastavku pročitajte neke od više hiljada reakcija koje svedoče da Međunarodna teniska federacija (ITF) mora da reaguje nakon što slučaj bude završila policija…

Stanislas Vavrinka je kratko napisao „Ovo je užasno“.

Džudi Mari, majka Endija i Džejmija, napisala je jasno.

„Užasan primer roditeljskog fizičkog zlostavljanja u juniorskom tenisu. Na vama je da se pozabavite ovim pod čijim god organom da ovo potpada“, napisala je Džudi.

Darija Savil je napisala.

„Ova devojka će biti slomljena zauvek. Ako mislite da neko doživljava fizičko ili psihičko zlostavljanje molim vam podržite ih i podstaknite da pričaju sa nekim ko može da im pomogne. Ponudite da pomognete da se nađe agencija protiv nasilja u porodici ili im ponudite da idu u policiju“, napisala je ova teniserka.

Neki magazini su objavljivali snimak sa porukom: Smrtna kazna.

Gabrijela Sabatini, legendarna teniserka, poručila je:

„Zgražena sam i odbijam da poverujem. Ovo ne bi trebalo da se i dalje dešava u tenisu.“

Sergej Stakhovski, ukrajinski teniser koji se bori za slobodu države, poručuje: Trebalo bi da bude zatvoren. Ovo je ludo“, napisao je.

Huan Monako nije mogao da otćuti.

„Kakvo g****, zaboga“.

Paola Badosa, jedna od najboljih teniserki sveta, morala je da reaguje kada je videla užasan snimak. Ljudi koji koji svoje frustracije prenose na spotiste. Dojadilo mi je to, prijavite. Mnogo podrške imam za devojku, trenutno mi je slomljeno srce“, napisala je Badosa.

Alison van Ujtvank je samo pitala ITF „Kako je ovo moguće?“.

Reagovao je i Fernando Verdasko koji je objavio snimak se emotikonima slomljenog srca, a reagovalo je i projekt menadžer Dejvis kupa Džon Moris.

„Ovo je učinilo da mi krv proključa. Kako neko može da tretira nekog na ovaj način, a kamoli svoju ćerku, đaka… Zašto je ova osoba samo stajala i snimala ne mogu da shvatim. Moramo da nađemo ovog tipa i da se postaramo da budem kažnjenm i da nikada ne bude blizu mlade žene ili na teniskom terenu ikada“, poručio je Moris.

Ovo su samo neke od reakcija, a sada je na redu da Srbija povuče pravi potez. Ovakve stvari nikako ne smeju da se ponove, a jedan od načina su oštro kažnjavanje.

„Ovo je ludo. Najgore je što nije jedini slučaj u našem sportu.

BONUS VIDEO Novak se razjario, pa zbog bizarne greške opsovao protiv Kresija u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar