Foto: Neda Miletić TSS

Teniski mečevi uvek su u svojim redovima na tribinama okupljali poznata lica iz sportskog i društvenog života grada, države, sveta.

Nije iznenađenje sresti na turniru koji nije ranga najvećih i najprestižnijih ličnosti koje su u svom poslu izgradili velike karijere i ostavili pečat u istoriji svog zanimanja. Tako se u teniskim krugovima još uvek prepričava da je legendarni Bjorn Borg odmah po osvajanju Vimbldona kao najveća teniska zvezda u svetu u tom trenutku dan nakon velikog slavlja sedeo na tribinama TK Partizan u Beogradu i bodrio njegovu tadašnju devojku koja je igrala za selekciju Rumunije na Balkanskim igrama.

PROČITAJTE JOŠ

Na terenima Teniskog kluba Crvena zvezda u Beogradu ove nedelje igra se međunarodni profesionalni UTR turnir za seniorke i seniore i okuplja ukupno 40 takmičara koji se bore za nagradni fond 50.000 dolara. I dok je od ranih jutarnjih časova prštala šljaka na svih šest terena Crvene zvezde istovremeno, na čuvenoj „Zvezdinoj terasi“ jedna devojka je privukla pažnju svih prisutnih. Na prvi pogled svima se učinilo da je reč o slavnoj ruskoj teniserki Mariji Šarapovoj. Krenulo je raspitivanje ko je devojka koja neodoljivo podseća na grend slem šampionku Šarapovu, na kraju je usledilo pitanje „Šarapova da li ste to vi“?

Foto: Neda Miletić TSS

Usledio je širok osmeh i ljubazan odgovor bivše srpske teniserke, sada apsolventa Stomatološkog fakulteta u Beogradu, Teodore Novaković koja je rođena u Prištini i koja sada sa porodicom živi u Beogradu. Na „Zvezdinoj terasi“ je sedela i bodrila brata Novaka Novakovića koji je igrao meč na UTR takmičenju.

Kovanje novih zvezda na Zvezdi teći će kroz međunarodni turnir za seniorke i seniore – UTR turnir i podršku Data Driven Laba, sa nagradnim fondom 50.000$ za obe konkurencije od 10. do 16. oktobra 2022. i okupiće 40 teniserki i tenisera. Od 2021. na svetskoj sceni pojavio se UTR (Universal Tennis rating) format turnira koji se boduju za sve rang liste (ATP, VTA, ITF i Tennis Europe) pored UTR rang liste. UTR rang je veoma važan za tenisere koji odluče da studiraju u SAD jer omogućava Univerzitetima da procene kvalitet igrača i ponude im stipendije za školovanje, ali koji donosi i novčane nagrade učesnicima.

Najtrofejniji teniski klub u Srbiji, Crvena zvezda prepoznala je značaj ovog takmičenja.

“Zadovoljstvo nam je što će ova nedelja koja je pred nama biti ispunjena celodnevnim mečevima visokog kvaliteta i što okuplja mladost, energiju, takmičare koji se bore za svoje mesto na svetskoj teniskoj mapi koju čine ATP i WTA liste i takmičenja. Zvezda je uvek bila rasadnik talenata, fabrika asova, sada na ovom našem putu imamo veliku pomoć Data Driven Laba i zahvaljujući tome takmičare možemo pratiti od samih početaka do profi nivoa. UTR je uvodno takmičenje za velike profesionalne i čine ga igrači ranga od 200 do 1000 na ATP i WTA listama, izuzetno je značajno za igrače koji se probijaju na profi sceni i u pregovorima smo da na terenima Zvezde u 2023. imam dva ovakva turnira“, porčio je direktor TK Crvena zvezda Slobodan Vojinović.

Foto: TSS Neda Miletić

Turnir se igra po grupnom sistemu, 5 grupa po 4 tenisera. Najbolji iz svake grupe će biti polufinalisti i ući u borbu za titulu i pobednički ček.

“Pravo učešća na UTR turnirima koji se organizuju kako širom sveta tako i u Srbiji imaju igrači koji poseduju UTR rejting, što je najtačniji sistem rejtinga tenisa u singlu na svetu i pruža najtačnije merilo nivoa veštine igrača i svaki igrač može da ima besplatno ovaj rejting. Srbija je jedna od rodonačelnica ovog takmičenja u Evropi jer je među prvima organizovala ove turnire na samim počecima ove sada globalne priče koja okuplja na hiljade teniserki i tenisera sa svih strana meridijana. UTR Pro teniska turneja zvanično je započela 1. januara 2021. godine, sa trogodišnjim angažovanjem od preko 20 miliona američkih dolara da globalno podrži tenis novčanim nagradama, podrškom mesta, tehnologijom, logistikom i prilikama za takmičenje”, objašnjava Bojana Berbari, direktor marketinga UTR organizacije.

BONUS VIDEO Novakov viner na liniju za treću meč-loptu, Cicipasu ni čelendž ne pomaže

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar