Karen Endrjuz Foto: EPA-EFE/Leigh Vogel / POOL

Ona je najavila agoniju Novaka Đokovića u Australiji 5. januara, a sada je rešena da opet Srbinu priredi pakao. Ko je, zapravo, Karen Endruz?

U trenutku kada je Đoković bio u avionu kojim je leteo od Dubaija do Melburna pojavilo se prvo upozorenje da bi srpski teniser mogao da ima mnogo problema da uđe u zemlju. Epilog je svima dobro poznat – dva sudska procesa, zatočeništvo u hotelu za migrante i na kraju deportacija. Svemu ovome je kumovala ministarska unutrašnjih poslova Australije Karen Endruz. Sada upravo ona predstavlja vesnika loših vesti.

PROČITAJTE JOŠ

Uostalom, najbolje je da povučemo paralele između početka dve situacije da vidimo potencijalne sličnosti. Ipak, razlika je ovog puta što Australijanka ima pridev „bivša“ ispred funkcije i što sada ne predstavlja vlast već opoziciju. Ipak, obrazac je isti jer Novaka ponovo stavljaju u ulogu žrtve političkih igara u Australiji na federalnom, ali i saveznom nivou.

Šta se desilo pre devet meseci?

„Svako ko želi da uđe u Australiju mora se pridržavati striktnih pravila. Iako Vlada Viktorije i Teniski savez Australije dozvole nevakcinisanim igračima da se takmiče na Australijan openu, Vlada Komonvelta sprovodi pravila na granicama“, poručila je Endruz pre devet meseci.

Na tome se nije zaustavila, ali tada nije direktno pominjala Đokovića, iako je svima jasno na koga je mislila.

„Od 15. decembra 2021. godine samo vakcinisani vlasnici viza mogu da putuju u Australiju bez da zahtevaju izuzeće i mogu da uđu na naše teritorije bez karantina. Ukoliko doputuje nevakcinisana osoba, mora da pokaže dokaz da ne može da se vakciniše iz medicinskih razloga kako bi dobila isti status kao i vakcinisani. Australijske pogranične snage će nastaviti da obezbeđuju da svi koji dođu na granicu budu u skladu sa striktnim zahtevima za ulazak u zemlju“, dodala je Endruz.

Karen Endruz
Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Sve je završeno deportacijom Đokovića iz Melburna gde na kraju nije mogao da brani titulu šampiona, a vlast je sve to predstavila kao da je Đoković opasnost po javno zdravlje. Insistirali su na tome da Đokovića prikažu kao bahatog multimilionera koji praktično dolazi da otme australijske pare i da pritom promoviše antivakserstvo. Postoji li konstrukcija koja je dalje od istine kada pričate o vrhunskom sportisti?

Prošlo je od tada devet meseci, a sada smenjena Australijanka „uspeva da nađe vreme pre leta“ i da se obrati javnosti sa gotovo identičnim stavom. Zakon je u međuvremenu promenjen, a Srbin po novim pravilima može neometano da uđe u zemlju. Zapravo, mogao bi da uz deportaciju ima i trogodišnju zabranu izdavanja vize. Očekivalo se da ova odluka bude preinačena sa dolaskom nove vlasti, ali za sada se to i ne pominje. Ipak, javljaju se oni koji su se ogrešili o Đokovića da ponovo nastavi isti narativ.

Karen (prepoznaće oni koji prate šale na društvenim mrežama i korišćenje ovog imena u pogrdnom slengu) je inženjer mehanike i bila je jedna od prve dve žene koje su diplomirale na Kvinslend Institutu za tehnologiju. Dugo je bila supervizor u Viktoriji za naftu. Počela je da se uzdiže na političkoj lestvici tokom 90-ih godina, radila je u Viktorijanskom odeljenju za zdravlje, a onda je radila kao konsultant u industriji.

Vrhunac karijere je bilo ministarska fotelja na kojoj je bila od 2021. godine do 2022, a u tu fotelju je sela nakon što je prethodne tri godine bila ministarka za industriju, nauku i tehnologiju. Promenila je fotelju navodno po kazni jer je maltertirala stariju savetnicu koja je zbog stresa napustila posao. Pre toga je dva puta ulagala pismenu žalbu.

„Način na koji se postupa prema meni je nepoštovanje i ponižavanje. Ovo maltretiranje se desilo tokom prethodnih šest do osam meseci i uslovio je moj odlazak sa posla. Sa obzirom na činjenicu da nisam uradila ništa loše, ne verujem da sam morala da budem primorana da napustim posao i da stavim sebe u tešku finansijsku situaciju“, poručila je u pismu koji je preneo „The Australian“.

Sa Liberalnom partijom je napredovala i polako dolazila do vlasti, a ostaće upamćeno i kako se vređala sa minstarkom Dženom Staki ispred jedne osnovne škole. Razlog je bio što je Staki optužila da je naredila Endruz da je fotografišu. Optužena je tokom 2014. godine od strane „Gold Coast Bulletin“ da je imala neverovatno veliki broj promena ljudi u skupštinskoj kancelariji, te da je stvorila neprijateljsku radnu sredinu. Odgovorila je da je to normalno za kancelariju.

Za sebe tvrdi da je feministkinja, a 2018. godine je saopšteno da je vlasnica devet nekrentina. Predano je branila Skota Morisona, bivšeg premijera, prilikom svakog skandala što joj je omogućavalo godinama sigurne pozicije u vrhu vlasti. Javnost u Australiji je ne voli i tvrdi da je uvek „gadna“.

Šta je sada poručila ministarka?

Sramna izjava ministarke u kojoj dolazak Novaka vidi kao „šamar ljudima“.

„To te teška situacija, ja razumem da su se okolnosti promenile, ali kada je zabrana stavljena bila je zasnovana na tome da je viza koju je gospodin Đoković imao otkazana. Ako imigracija odluči da se promeni odluku ostaje pitanje šta će uraditi sa svima ostalim koji su bili u sličnoj situaciji. Druga stavka je da bi ovo bio šamar u lice ljudima u Australiji koji su uradili pravu stvar i koji su se vakcinisali i uradili sve što su trebali da urade ako se Đoković odjednom vrati u zemlju samo zbog toga što je visoko rangirani teniser sa milionima dolara“, rekla je Endruz.

Pitala je Virdžinija da li to znači da zabrana ne treba da bude promenenjena, a odgovor je bio nestarno drzak.

„Nema razloga zašto neka odluka treba biti poništena samo zato što neko ima mnogo novca.“

Novak Đoković Foto: Brenton EDWARDS / AFP / Profimedia

Smatra da je slučaj Đokovića jedinstven, ali da istovremeno mora imati isti tretman kao svi (?!). Kontradiktornost i izvlačenje stvari iz konteksta tu nije završeno.

„U mnogo stvari je situacija sa Đokovićem jedinstvena, pa Vlada mora da gleda sve ostale u sličnim okolnostima kojima je otkazana viza i da se vidi da li oni mogu da se vrate u zemlju. Sigurno ne sme da bude jedno pravilo za Đokovića i drugo za sve ostale.“

Prisetila se tog momenta sa početka godine i branila je svog političkog prijatelja.

„Viza je otkazana od strane ministra za imigracije u tom trenutku Aleksa Hoka i na tim osnovama (da je pretnja po javno zdravlje i promoviše antivakserstvo prim. aut.) i to je bio validan razlog za otkazivanje jer se žalio sudu. Svi se sećamo posledicama koje su uticale na tu odluku, a to je šta je gospodin Đoković radio preko mora, pre nego što je došao u Australiju kada je testiran pozitivan. Sve te priče su bile u tom trenutku. Ima mnogo razloga za otkazivanje vize, okolnosti su neverovatno jedinstvene kod gospodina Đokovića. Bila bih zabrinuta ako Vlada odjednom kaže da je u redu da uđe u državu.“

Zatim je ocenila prilično drsko da Novaku ne treba dozvoliti da zaradi australijski novac.

„Naš imigracioni sistem treba da brine o svima koji žele da dođe u Australiju, ako ima posebnih uslova po kojima Đoković želi da dođe u Australiju, a ja ne znam koji su to uslovi, jedini je da želi da igra Australijan open i da uzme mnogo novca i Tenis Australija misli da je to dobra odluka…“

BONUS VIDEO Đoković: Nisam mogao da poželim ništa bolje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar