EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Novak Đoković i dalje je najbolji teniser sveta po ATP listi, ima 24 osvojena grend slema, ali neizbežno je reći da je mlada generacija u naletu.

U poslednje vreme u centru pažnje je Janik Siner, prošle i 2022. godine najviše problema Đokoviću zadavao je Karlos Alkaraz, dok se od Holgera Runea tek čeka veliki uspon.

Džef Grinvald, bivši teniser, a sada sportski psiholog, ističe da se smanjio jaz između Novaka i ostalih.

„Deo magije koja je potrebna na najvišem nivou igre, u bilo kom sportu, a možda čak i više u pojedinačnom poput tenisa, jeste faktor nepobedivosti, u kojem uživaju svi velikani u jednom trenutku svoje karijere. Ali kako nova generacija skuplja samopouzdanje i iskustvo, ovaj prividni jaz se smanjuje. Alkaraz, Siner i Rune su već dokazali da mogu da pobede kralja grend slemova“, rekao je Grinvald za „Rojters“.

PROČITAJTE JOŠ:

Patrik Kon, koji sportiste u Americi podučava psiholoških tehnikama, misli da Đokovićev nivo nije opao, koliko su se mladi teniseri „podigli“.

„Ne vidim to kao pad Đokovićeve igre, već Siner i Alkaraz podižu svoj nivo. Oni znaju da mogu da se takmiče sa bilo kim na Turu. Mislim da će Đoković poraz u Australiji iskoristiti kao gorivo da pokuša da napreduje, a ne kao nešto što će mu uništiti samopouzdanje“, kazao je Kon.

Đoković je posle Australijan opena napravio veliku pauzu, a na teren se vraća u Indijan Velsu, gde će juriti 41. masters titulu i novih 1.000 ATP bodova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar