Ivana Vuleta Foto: TANJUG/AP Photo/David J. Phillip

Ona definitivno nije sa Zemlje.

Srpska atletičarka Ivana Vuleta osvojila je zlatnu medalju u skoku udalj i postala je prvakinja sveta na otvorenom na Svetskom prvenstvu u Budimpešti!

PROČITAJTE JOŠ:

Ivana je skokom 7,14 metara oduvala konkurenciju, a u izostanku Malaike Mihambo, napravila je najbolji rezultat u istoriji Srbije na otvorenom.

U istom finalu je uradila još jednu neverovatnu stvar. Sva tri skoka koja je izvela uspešno u prvih pet serija, bila su i tri najbolja skoka, pa je komotno mogla da dobije sve tri medalje, pošto je samo Amerikanka Tara Dejvis-Vudhol imala jedan skok jednak kao Ivanin najslabiji sve do šeste serije.

Naša atletičarka je u drugom pokušaju preskočila sedam metara bez prestupa koji ju je u prvoj seriji lišio verovatno i boljeg rezultata. Ali, onda je došla peta serija u kojoj je Ivana poletela do zlata. Srebro je pripalo Tari Dejvis-Vudhol, dok je bronza otišla u ruke Rumunke Aline Rotaru-Kotman koja je u poslednjoj seriji skočila 6,88 metara.

Srpska atletska kraljica osvojila je zlatnu medalju, mada je u prvoj seriji skoka udalj prestupila za 1,3 centimetra što je bila velika šteta jer je i tada skočila dobrano preko sedam metara.

Akelija Smit, dosadašnja rekorderka ove sezone napravila je prestup u svom prvom skoku baš kao i Ivana, dok su dve Špankinje, Tesi Ebosele i Fatima Dijame skočile 6,62, odnosno 6,82 centimetra.

Nije se u prvom pokušaju proslavila ni Larisa Japikino, dok je Ese Brume iz Nigerije skočila 6,51 metar. Džazmin Mur je takođe prestupila, pa su takmičarke morale da sačekaju drugu seriju da bi pokazale šta mogu.

Upravo je u ovoj seriji Ivana skočila preko sedam metara i potvrdila ono što je pokazala da može i u prvoj. Rezultat je bio 7,05 i to joj je bio rekord sezone kojim je zasela na prvo mesto i na njemu ostala još boljim skokom. Mogla je da odahne posle skoka Smitove u drugoj seriji jer je Akelija skočila tek 6,49 metara.

Ivana Vuleta Foto: TANJUG/AP Photo/Bernat Armangue

Brume je dobacila do do 6,84 u drugoj seriji, dok je Amerikanka Dejvis-Vudhol u tom trenutku već imala 6,91 i bila je najbliža Ivani. Tara je u trećoj seriji imala slabiji skok, dok je Ivana i u njoj prestupila, pa se poredak prve tri nije menjao pošto je Brume u trećoj imala 6,76 metara.

Do pred kraj četvrte serije je Larisa Japikino bila veoma slaba jer je baš u četvrtoj seriji imala 6,17 metara, a najbolji rezultat joj je iz druge serije ostao 6,73, pa je bila daleko od borbe za medalje.

Ivana je u četvrtoj seriji skočila 6,91 metar, pa su je imala praktično dva najbolja rezultata u finalu, jer je njen drugi najbolji skok pratila samo Dejvis Vudhol.

I ni ona nije uspela da uradi ništa do kraja. Trudila se i u šestoj seriji dobacila do 6,78 metara, koliko je i Ivana skočila u toj seriji više protokolarno nego takmičarski, pa je slavlje moglo da počne.

Konačan poredak atletičarki u finalu skoka udalj:

Foto: Printscreen World Athletics

BONUS VIDEO: Vilagoš blista nakon osvojenog zlata na Evropskom prvenstvu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare