Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Odbojkašice Srbije pobedile su Sloveniju u drugom meču grupe A na Evropskom prvenstvu u Belgiji.

Srpkinje su u dvorani „Top sports hol“ u Gentu upisale drugi trijumf posle pobede nad Ukrajinom i to jednako ubedljivo u tri seta – 25:20, 25:11, 25:15.

PROČITAJTE JOŠ:

Ako se izuzme prva faza prvog seta, meč je bio jednosmerna ulica u kojoj je Srbija sve vreme išla ka trijumfu i na kraju je do njega došla ubedljvo, sigurno i tako da se ne poremeti plan i put ka medalji.

Najefikasnija je u pobedničkom timu bila Tijana Bošković sa 14 poena, koja se malo „smirila“ posle 22 poena protiv Ukrajinki.

Pratila ju je Maja Aleksić sa 13 poena, Jovana Stevanović je dodala osam, Sara Lozo sedam poena, a Aleksandra Uzelac pet. Na drugoj strani je Eva Zatković imala 13 poena, a nijedna druga igračica Slovenije nije imala dvocifren učinak osim nje.

Srpske odbojkašice su srećom rano shvatile da neće imati nimalo lak zadatak i da meč neće biti baš sličan kao onaj sa Ukrajinom.

Izostanak jake odbrane u startu, malo slabije pokrivanje polja i možda nešto ležerniji početak olakšao je posao Slovenkama.

Slovenija je povela sa 2:0, ali kad se trgla ekipa Srbije nanizala je šest poena i pokazala da može da igra moćno, samo kad hoće.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije, Odbojkašice
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Problem je što je zbog oscilacija dozvoljavao naš tim rivalkama da igraju u nizu, mada mora da se oda priznanje i Slovenkama koje su se maksimalno trudile da stignu svaku loptu i to se isplatilo, pa su serijom od četiri poena izjednačile na 6:6.

A kad su počele da lakše probijaju odbranu Srbije koja nije imala pravi odgovor u napadu, Slovenija je stigla i do zabrinjavajuće porednosti od tri poena i vodila je 17:14.

Međutim, onda su proradile Tijana Bošković, Jovana Stevanović, Aleksandra Uzelac i ostale igračice i serijom od tri poena su prvo izjednačile na 17:17, a onda su nizom od pet poena došle do 24:19 i set lopti gde su iskoristile drugu.

Drugi set je bio interesantan samo u prvih desetak, jedanaest poena i vođstva Srbije 6:5, jer su posle toga Bjanka Buša, Maja Ognjenović i ostale uz sjajan prijem i snalažljiva rešenja na mreži počele da razbijaju protivnice.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Buša je servirala, Uzelac blokirala, a Ognjenovićeva radila sve što je potrebno da prednost bude zaista ogromna već do sredine ovog seta.

Jedan jako lep poen videli smo baš pre tajm-auta Marka Bonite, selektora Slovenije kada je Ognjenović fintirala da će odigrati na mreži, a pustila je loptu da samo padne u polje protivnica.

Videlo se da su tada Slovenke indisponirane jer je Srbija otišla na 15:5 serijom od devet poena, posle čega joj je prednost rasla do 21:8 i set je tada bio gotov.

Maja Ognjenović i Tijana Bošković u suzama; Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Formalno ga je završila Bjanka Buša tako što se snašla na mreži posle smeča Jovane Stevanović i kakve-takve odbrane igračice Slovenije.

Gde su stale u drugom setu, nastavile su u trećem i raznovrsnom igrom Srbija je posle 3:3 napravila seriju od četiri poena.

Slovenke nisu ni trepnule, a već je bilo 14:7 za njihove protivnice i kraj se već naslućivao. Slovenija je uspela da malo ublaži minus do kraja, ali ne i da promeni ishod. Srbija će treći meč na EP odigrati u ponedeljak, 21. avgusta protiv Poljske od 17 časova.

Standings provided by Sofascore

Srbija – Slovenija 25:20, 25:11, 25:15

Dvorana: Top Sport Hall, Gent; Sudije: Matijas Evald, Javuz Akdemir

Srbija: Buša, Lazović, Drča, Popović, Uzelac, Ognjenović, Kurtagić, Pušić, Bjelica, Aleksić, Stevanović, Jegdić, Bošković, Lozo; Selektor: Đovani Gvideti.

Slovenija: Mlakar, Pogačar, Pucelj, Lorber Fijok, Zatković, Šiftar, Najdić, Velikonja Grbac, Milošič, Boisa, Mazej, Planinsec, Banko, Ramić; Selektor: Marko Bonita.

Srbija - Slovenija 25:20, 25:11, 25:15

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare