Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Odbojkašice Srbije plasirale su se u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Belgiji, pobedom nad selekcijom Švedske u tri seta 25:17, 25:13, 25:16.

Aktuelne vicešampionke Evrope i prvakinje sveta su demonstrirale silu i kvalitet protiv slabijeg rivala koji je samo u pojedinim momentima mogao da parira.

PROČITAJTE JOŠ:

To se po pravilu dešavalo u ranim fazama setova i prvih desetak, petnaest odigranih poena, posle čega su se izabranice Đovanija Gvidetija podizale na viši nivo i pravile razliku.

Zbog toga ih u četvrtfinalu čeka pobednika okršaja Češke i Ukrajine, koji se igra u ponedeljak od 20 časova. Najefikasnija je kod pobednika bila Tijana Bošković sa 24 poena, iako je bilo bojazni posle povrede iz meča sa Belgijom.

Tijana je od starta pokazala da će udarati jako i nije štedela odbranu rivala, a pomagale su joj Mina Popović sa devet poena, Bjanka Buša sa sedam i Maja Aleksić, odnosno Aleksandra Uzelac sa po šest poena. Na drugoj strani je Izabel Hak imala 16 poena, a Ana Hak osam, dok je Aleksandra Lazić imala pet.

Srbija je u prvom setu samo u početku pokazala izvesne znake popuštanja. Kao da se naše igračice nisu zagrejale na pravi način, pokazale su kvalitet kad su nanizale nekoliko poena preko Tijane Bošković dok su povele sa 4:2.

Onda su i Šveđanke uzvratile, najviše zahvaljujući Izabeli Hak, pa su došle do vođstva 6:4 i već nakon toga je počela da se vidi razlika u kvalitetu koja se postepeno pokazivala kroz razliku na semaforu.

Aleksandra Uzelac je bila odlična na prijemu, Tijana Bošković je fantastično napadala, Maja Ognjenović je imala dobro kuvanje, dok su Mina Popović i Bjanka Buša bile dobre na mreži.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Posledica je bilo to da je srpski tim sredinom seta došao do 22:15, pošto Šveđanke nisu imale adekvatnu odbranu i blok im je bio slab.

Prvi set je završen pogrešnom procenom Aleksandre Lazić, Srpkinje u dresu Švedske sa 25:17, dok je Tijana Bošković drugi otvorila sjajnim napadom.

Ana Hak je odmah uzvratila svojim poenom. I nije bio jedini, jer je Švedska vezala još dva do vođstva 3:1.

Onda je Srbija uzela jedan poen, Uzelac je u napadu upasivljena, ali je pogrešila Aleksandra Lazić poslavši loptu u aut za 3:3.

Švedska je imala veoma dobru šansu da povede ponovo posle moćnog servisa i pomerenog prijema Srbije u ovom delu igre, ali je Boškovićeva razornim udarcem iz odbrane održala tas na strani svog tima – 6:5.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Bolji servis i pokrivanje napadača bili su evidentni u početku drugog seta u igri Švedske, pa su devojke u žuto-plavoj opremi imale priključak dok Izabela Hak nije poslala loptu u aut za 11:8 u korist Srbije.

A onda kada je Uzelac zatvorila paralelu i napad Julevik, a kad je Bošković pogodila još dva smeča, Srbija je otišla na 15:8, dok je njihov selektor mogao samo nemoćno da gleda dok je tražio tajm-aut.

Serija je zaustavljena tek kada je bila 11:1, a u tim trenucima je tim Đovanija Gvidetija već otišao na 21:9.

Već tu je bilo uveliko jasno da je set gotov i svojim smečom ga je za 25:13 overila Bjanka Buša, dok je Gvideti upozoravao svoje igračice da očekuju odgovor rivalki.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Taj odgovor je stigao kroz dobar potez Izabele Hak, ali je Aleksandra Lazić pogrešila, pa je posle šest poena bilo izjednačeno.

Sve dok Aleksandra Uzelac nije sačekala šansu za napad, a Tijana da pošalje as za 6:4. Prijem Srbije je bio besprekoran, pa Maji Aleksić nije bilo teško da protiv jednog bloka probije na mreži, a onda i da Maja Ognjenović na mreži zaustavi protivnice za 8:5.

Sličan scenario kao i u prva dva seta viđen je i u ovom kada je Srbija od sredine seta počela da dominira. Jedan neuspeli čelendž Švedske, pa onda as Mine Popović i fantastično uhvaćena lopta Maje Ognjenović u polju, pre idealno plasirane lopte Tijane Bošković označili su seriju Srbije za 15:10, a serija je prekinuta tek kada je srpski tim već otišao na 18:10.

Tu je uveliko bilo jasno da će Švedska ostati bez čuda i da je Srbija već kročila u četvrtfinale gde samo čeka sledećeg rivala i sredu uveče kada je naredni meč na rasporedu.

Srbija – Švedska 3:0 (25:17, 25:13, 25:16)

Dvorana: Palais 12, Brisel; Sudije: Matijas Evald, Blaž Markelj

Srbija: Bošković 24, Popović 9, Buša 7, Lozo 0, Aleksić 6, Drča 0, Lazović 0, Uzelac 6, Ognjenović 2, Bjelica 2, Kurtagić 0, Stevanović 0, Pušić 0, Jegdić 0; Selektor: Đovani Gvideti.

Švedska: Arestad 0, L. Anderson 3, Vaserfaler 1, R. Lazić 1, I. Hak 16, A. Lazić 5, Gustafson 0, Brink 0, Helvig 0, Julevik 0, A. Hak 8, Nilson 0, Larson 0, E. Anderson 0; Selektor: Lauri Hakala

Treći set u toku Srbija - Švedska 3:0 (25:17, 25:13, 25:16)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar