Rukometna lopta
Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Vatromir Srhoj, bivši rukometaš i rukometni trener, preminuo je u 77. godini, objavio je Hrvatski rukometni savez.

Srhoj je imao nadimke Šugi i „kralj rukometa“, a tokom karijere je igrao u prvoj i drugoj ligi Jugoslavije, nosio je dresove Splita, Zagreba, Trogira i Adriahema, dok je kao trener bio i daleko uspešniji.

Više je radio u ženskom rukometu, gde je vodio veliki broj klubova, ali i reprezentacije Jugoslavije i Hrvatske.

PROČITAJTE JOŠ:

„Rukometni svet danas je rastužila tužna vest. Preminuo je prof. dr sc. Vatromir Srhoj. Rođen je 12. septembra 1947. godine u Splitu. Bio je ugledni penzionisani profesor Kineziološkog fakulteta u Splitu, gdje je proveo celi svoj radni vek. Pored uspešne nastavne i istraživačke aktivnosti na Fakultetu, ostvario je i izuzetno uspešnu i dugotrajnu profesionalnu karijeru u rukometnom sportu, priznatu u svetskim razmjerima, kao istaknuti rukometni autoritet, savetnik, mentor, selektor, trener i igrač.

Više od 60 godina proveo je u kontinuiranom angažmanu u sportskom i kineziološkom obrazovanju, bilo kao aktivan igrač, vrhunski trener, nastavnik i profesor u školi i na fakultetu. Prof. dr.sc. Vatromir Srhoj ostavlja dubok trag, prvo kao zapaženi rukometaš (počeo je kao najmlađi član prvoligaša RK Split), a potom i kao svetski priznati i priznati trener klubova i reprezentacija i učitelj.

PROČITAJTE JOŠ:

Prošao je sve sportske, stručne, nastavne i naučne nivoe, od školskog sporta (dok je radio kao nastavnik i profesor u školi), preko uspešnog upravljanja klubovima i reprezentacijama (radio je sa svim kategorijama i selekcijama rukometaša), preko brojne domaće i međunarodne tečajeve, seminare i kampove na kojima je bio pozvani predavač, na višegodišnji nastavni angažman na Kineziološkom fakultetu u Splitu na svim nivoima studija. Prof. dr.sc. Vatromir Srhoj je posebno zapažene rezultate postigao u sportu. Igračku karijeru započeo je 1956. godine u RK „Split“, a završio 1975. godine. Između ostalog, bio je u uspešnom prvoligašu RK „Zagreb“.

Trenersku karijeru započeo je 1973. godine. Kao trener i selektor ženskih seniorskih reprezentacija postigao je sledeće rezultate: peto mesto na Svetskom prvenstvu 1986. godine, čime je osigurao nastup na Svetskom prvenstvu, prvo mesto na Balkanskom prvenstvu 1986, srebrna medalja na Svetskom prvenstvu 1990, zlatna medalja na Mediteranskim igrama 1991, srebrna medalja na Mediteranskim igrama 1993, peto mesto na Evropskom prvenstvu 1994, srebrna medalja na Mediteranskim igrama, takođe je 1997. postigao izuzetne rezultate kao trener u klubovima i rukometnim ligama u kojima je angažovan od 1974. godine: RK „Trogir“, RK „Budućnost“ (državni prvak 1985/86, finalista Kupa šampiona, osvojio prvo mesto na turniru prvakinja Evrope), RK „Kraš“ – „Lokomotiva“ (drugo mesto na državnom prvenstvu 1994. godine, drugo mesto u Kupu Hrvatske, igrao u polufinalu EHF kupa i osvojio prvo mesto na Evropskom turniru prvaci 1994), RK „Split“ – 2. mesto, RK „Brodomerkur“ – 3. mesto, RK „Dalma“ – 3. mesto, RK „Vranjic“ – dva puta 3. mesto, RK „Trogir“ – 3. mesto.

Prof. dr.sc. Vatromir Srhoj je dobio brojna priznanja i nagrade za zapažen sportski, nastavni, stručni i naučni rad“, piše u saopštenju Hrvatskog rukometnog saveza.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar