Foto: Tauseef MUSTAFA / AFP / Profimedia;Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT; Noe Llamas/SPP / Shutterstock Editorial / Profimedia;Kin-Wai YUEN / Sipa Press / Profimedia; Albert ten Hove/Orange Pictures / Shutterstock Editorial / Profimedia; Lee Floyd / Avalon / Profimedia;

Do početka Olimpijskih igara u Parizu ostalo je još 84 dana, a Srbija je na dobrom putu da tamo ima preko 100 predstavnika.

Početak najveće svetske sportske smotre zakazan je za 26. jul, a zatvaranje Olimpijskih igara biće 11. avgusta, dok se mi u Srbiji nadamo da ćemo u međuvremenu nadmašiti rezultate iz Tokija 2021. i osvojiti dvocifren broj medalja.

Postepeno raste broj srpskih sportista koji su izborili nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, a trenutno su naši takmičari obezbedili 83 kvote.

PROČITAJTE JOŠ:

Na prethodnim Igrama u Tokiju, koje su zbog koronavirusa održane 2021, Srbiju je predstavljalo 87 sportista i sportistkinja u 15 sportova. Oni su ukupno osvojili devet medalja – tri zlatne, jednu srebrnu, pet bronzanih – što je rekord našeg olimpijskog tima.

Prema trenutnom stanju, razloga za optimizam ove godine i te kako ima, pošto ćemo sigurno imati 83 takmičara, a spisak još uvek nije gotov. Od timskih sportova, predstavnike ćemo imati u košarci, odbojci, basketu 3×3 i vaterpolu. Na sve to za sada imamo i sigurne učesnike u atletici, boksu, kajaku, biciklizmu, veslanju, streljaštvu, plivanju, tekvondu i rvanju.

Poslednji koji je obezbedio vizu za Pariz jeste veslač Nikolaj Pimenov, koji je u Segedinu osvojio prvo mesto u evropskoj olimpijskoj kvalifikacionoj regati i tako obezbedio vizu u disciplini skif.

PROČITAJTE JOŠ:

Spisak svih učesnika iz Srbije na Olimpijskim igrama možete videti ispod teksta.

Među onima koji i dalje čekaju svoje mesto u avionu za Francusku nalaze se teniseri, iako je mesto za Novaka Đokovića zagarantovano, samo da ga zdravlje posluži.

Za tenisere će biti ključna ATP lista koja bude izašla 10. juna, odnosno nakon Rolan Garosa, gde će prvih 56 igrača obezbediti svoja mesta na OI. Međutim, sigurno će doći do pomeranja, jer najviše iz jedne zemlje može biti četiri takmičara, a već sada Italijani, Amerikanci, Nemci i Argentinci imaju po više od četiri tenisera među 60 najboljih.

U ovom trenutku osim Đokovića, na spisak za Olimpijske igre upada i Laslo Đere, koji je 39. na svetu. Svoje mesto u avionu za Pariz lako bi mogli da imaju i Dušan Lajović i Miomir Kecmanović, koji su trenutno 65. i 66. teniser sveta. Dakle, mogli bismo da imamo četiri tenisera kao predstavnike na OI.

Foto: Tanjug/AP Photo/Charles Krupa, File

Takođe, očekujemo i da odbojkaši osiguraju svoje mesto, ali njih u maju i junu očekuje Liga nacija, od koje će mnogo toga zavisiti. Reprezentacija Srbije trenutno se nalazi na devetom mestu FIVB rang liste sa 253,22 boda, te u svojim rukama drži vizu za Pariz. Najbliži pratilac je Nemačka sa 242 boda, ali ona nije konkurent jer se već plasirala na Igre.

Jedina prava pretnja sada nam je Kuba, koja ima 236,96 poena. Kako se poslednji presek pravi nakon završetka preliminarne faze takmčenja Lige nacija naredne godine, svaka od 12 utakmica biće od izuzetne važnosti za reprezentaciju Srbije, gde će svaki osvojen set biti bitan. Računica je poprilično jasna – bolji učinak od Kube vodi nas na Olimpijske igre, a posebno važan će biti trijumf u međusobnom duelu, koji bi trebalo da se desi 19. juna.

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije još od Londona 2012. godine nije zaigrala na Olimpijskim igrama, a sada „plava četa“ sve drži u svojim rukama.

Mesta za put u Pariz ima i za neke takmičare u pojedinačnim sportovima, a Srbija ima velika očekivanja, pa možda padne i neki rekord.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Tim Srbije za Pariz 2024

1. kvota streljaštvo vazdušni pištolj, žene (Zorana Arunović)

2. kvota streljaštvo vazdušni pištolj, muškarci (Damir Mikec)

3. Natalia Šadrina (boks)

4. Vakid Abasov (boks)

5. Ivana Španović (atletika)

6. Milica Gardašević (atletika)

7. Andrej Barna (plivanje)

8-11. kvota ženski kajakaški četverac

12-15. kvota muški kajakaški četverac

16-27. muška košarkaška reprezentacija

28. Angelina Topić (atletika)

29. kvota veslanje ženski skif (Jovana Arsić)

30. kvota rvanje slobodni stil -57 kg (Stevan Andrija Mićić)

31. kvota rvanje slobodni stil -74 kg (Hetik Cabolov)

32-43. ženska odbojkaška reprezentacija

44. kvota rvanje grčko-rimski stil -67 kg (Mate Nemeš)

45-48. muška 3×3 reprezentacija

49. kvota drumski biciklizam, žene

50. kvota drumski biciklizam, muškarci

51. Aleksandra Perišić (tekvondo)

52-64. muška vaterpolo reprezentacija

65-67. muška plivačka štafeta 4×100 slobodno (Velimir Stjepanović, Andrej Barna, Nikola Aćin, Uroš Nikolić)

68-79. ženska košarkaška reprezentacija

80. Sara Ćirković (boks)

81. kvota rvanje grčko-rimski stil -87 kg (Aleksandar Komarov)

82. kvota streljaštvo vazdušna puška, muškarci (Lazar Kovačević)

83. kvota veslanje muški skif (Nikolaj Pimenov)

Nastaviće se…

*Kvote se ne ostvaruju na ime sportiste, već na ime države

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar