Sasha Lakovic Foto:facebook.com/SashaPitbullLakovic

Ime Saše Lakovića nije preterano poznato ljubiteljima sporta u Srbiji, ali ga zato oni koji prate hokej na ledu, ili imaju nekakve veze sa Kanadom, znaju više nego dobro.

Poznat je bio kao Pitbul, mnogi su ga zvali Hitmen, a pre nego što je stekao status jednog od najčvršćih momaka u svetu hokeja na ledu, Laković je odrastao u porodici Spasoja, Srbina iz Crne Gore, i Marše.

PROČITAJTE JOŠ...

Odrastao je u Istočnom Vankuveru, gde je počeo da igra hokej kao dečak, što mu je donelo priliku da 1992. godine zaigra i profesionalno.

Tako je igrao u Kolonijalnoj hokejaškoj ligi, Američkoj hokejaškoj ligi, Hokejaškoj ligi Istočne obale, Centralnoj hokejaškoj ligi, Međunarodnoj hokejaškoj ligi…

No, pažnju na sebe skrenuo je u IHL šampionatu, kada se nakon tuče sa Barijem Potomskim, tada hokejašem Finiks Roudranersa, a usled burne reakcije publike na poraz svog ljubimca, spustio na kolena i poput psa počeo da laje na navijače.

Javnost ga je upoznala 1996. godine, kada je 23. novembra tokom utakmice Kalgari Flejmsa i Edmonton Ojlersa u NHL šampionatu, napao jednog navijača koji je pivom polio Gaja Lapojntea, pomoćnog trenera njegovih Flejmsa.

Laković je momentalno ustao i pokušao da preskoči ogradu, ali su ga saigrači vratili pre nego što je u potpunosti prešao na drugu stranu. Uprkos tome, kažnjen je sa dve utakmice suspenzije.

Sve to dovelo ga je do prilike da 2004. godine odigra ulogu Borisa Mihajlova, legende hokeja Sovjetskog saveza, u filmu „Miracle“, koji je dostigao kultni status među ljubiteljima ovog sporta.

Karijeru je završio 2005. godine, nakon čega je usledila drama. On je, prema navodima njegove bivše supruge Kare Gjesdal, zapao u probleme sa depresijom, pokušao da se ubije,

„To što je imao novac dopustilo mu je da bude darežljiv, i davao je drugima i košulju sa leđa. To što nije imao ništa značilo je da može da izgubi nas. Znam da je tada pokušao prvi put da oduzme sebi život, kad je ostoa bez NHL karijere i dok je prolazio kroz razvod“, navela je ona u poruci na godišnjicu njegove smrti.

View this post on Instagram

A post shared by Kaja Gjesdal (@tantrikaja)

Laković je, naime, nakon povlačenja, imao dosta problema, a 2016. se pridružio desetinama igrača koji su podneli tužbu protiv NHL-a zbog vezanih potresa mozga tokom igračke karijere.

Nekoliko meseci kasnije, u oktobru iste godine, čuveni hokejaš je objavio da boluje od neoperativnog kancera mozga, i da mu je ostalo još tri meseca života.

Uspeo je Laković da ta tri meseca pretvori u šest pre nego što je u aprilu 2017. preminuo.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare