Foto: EPA/Larry W Smith

Novi doping skandal potresao svet sporta.

Kazahstanskom dizaču tegova Nijatu Rahimovu je oduzeta zlatna medalja sa Olimpijskih igara u Riju 2016. i zabranjeno mu je takmičenje narednih osam godina zbog dopinga.

PROČITAJTE JOŠ...

Sud za sportsku arbitražu saopštio je da Rahimov kriv za „četiri zamene urina“, i da se poništavaju svi njegovi rezultati od marta 2016.

Svetski rekord koji je Rahimov postavio u Rio De Žaneiru je od starta bio kontraverzan. A samo godinu dana ranije on je odslužio kaznu zbog dopinga dok je još nastupao za Azerbejdžan.

Prvi je javno sumnju izneo egipatski dizač tegova Mohamed Mahmud, koji je u Riju osvojio bronzanu medalju u kategoriji do 77 kilograma.

„Možda će se posle nekih doping kontrola neke stveri promeniti“, izjavio je tada Mahmud.

Egipćanin je sada u prilici da stigne do srebrne medalje, dok bi zlato trebalo da pripadne Kinezu Ljuju Sjaojunu, koji bi tako postao trostruki olimpijski šampion.

Rahimov je uhvaćen u okviru istrage Svetske antidoping agencije „Operacija strela“. Istraga je počela nakon što je nemački emiter ARD detaljno izneo rasprostranjene probleme sa dopingom i korupcijom u sportu i Medjunarodnoj federaciji za dizanje tegova.

BONUS VIDEO Navijači Crvene zvezde i Rendžersa se gađaju stolicama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar