Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Košarkaši Crvene zvezde osvojili su titulu u ABA ligi, u februaru su podigli i trofej Kupa Radivoja Koraća, a do kraja sezone imaju još završnicu KLS-a.

Dakle, crveno-beli su na dobrom putu da osvoje triplu krunu ove sezone i tako na neki način zaleče rane iz Evrolige, gde su takmičenje završili tek na 16. poziciji.

Iako je ostala da se odigra završnica domaćeg prvenstva, odnosno KLS-a, odnosno Superlige, kako više volite, jasno je da su dva glavna takmičenja za večite rivale završena, pa su već krenule priče o narednoj godini. Mnogim navijačima, pogotovo na društvenim mrežama, upravo omiljeni deo godine je ovaj koji sledi, preciznije prelazni rok, transferi, sastavljanje timova za narednu sezonu…

PROČITAJTE JOŠ:

U ovom trenutku deluje da je Zvezda u dobroj poziciji kada je reč o bazi tima za narednu sezonu. Ko zna koliko godina unazad, Zvezda nije uspevala da sačuva nosioce igre dve godine zaredom u klubu, ali čini se da će toj neslavnoj tradiciji konačno doći kraj. U isto vreme, biće i prostora za pojačanja, pa se u crveno-belom taboru nadaju da ovog puta neće omanuti, kao što je to bio slučaj sa Nejpirom, Tobijem, Smartom…

Ono što u ovom trenutku znamo jeste da devet igrača ima ugovore makar do 2025, a neki i do 2026. Jedini koji ima ugovor do 2027. godine je Nikola Topić, ali je skoro izvesno da će on otići u NBA, iako bi mnogi, da ne kažemo svi navijači voleli da ostane makar još jednu kompletnu sezonu u voljenom klubu.

Nemanja Nedović ima još jednu godinu ugovora, baš kao i Adam Hanga, dok Luka Mitrović ima mogućnost 1+1 sezonu. Do leta 2025. ugovor ima i Marko Simonović, koji je pola sezone proveo na pozajmici u Bešiktašu, gde je imao blistavih trenutaka, ali je veliko pitanje da li ga trener Janis Sferopulos (ugovor do 2025) vidi u timu, koji bi trebalo da ima ozbiljne ambicije i u Evroligi.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Čak petorica igrača imaju ugovore do leta 2026. godine, a među njima se nalaze Dejan Davidovac, Džoel Bolomboj, Jago dos Santos, Stefan Lazarević i Dalibor Ilić. Iako je došao kao neki ko bi trebalo da nastupa iz drugog ili trećeg plana, Bolomboj je vremenom pokazao da je najveće pojačanje uz Miloša Teodosića, pa je tako usred sezone Zvezda napravila dobar posao i ponudila mu produžetak saradnje, koji je prihvaćen.

Sedmorici igrača ovog leta ističu ugovori sa Zvezdom, a među njima su Teodosić, Brako Lazić, Rokas Giedratis, Trej Tompkins, Fredi Gilespi, Majk Tobi i Džavonte Smart.

Prema svemu prikazanom do sada, teško je za očekivati da će Tobi, Gilespi i Smart dobiti produžetak saradnje. Tobi je doveden kao veliko pojačanje, ali je uz Nejpira postao najveći promašaj ove sezone. Gilespi je tek imao povremene bljeskove, čak je u finalu ABA lige protiv Partizana dobio šansu, ali ne deluje kao dovoljno da bi se saradnja produžila. I od Smarta se očekivalo više, pre svega u napadu, ali utisak je da se nije snašao i uklopio, te da mu je potrebno još vremena da oseti evropsku košarku.

NE PROPUSTITE:

Što se tiče Teodosića, odigrao je sezonu reklo bi se iznad svojih mogućnosti. Ginuo je na terenu, bacao se, borio, igrao odbranu, delio magične asistencije, bio vođa… Ma sve u jednom, naravno, koliko mu je fizička sprema to dozvoljavala. Miloš ima 37 godina, ali po svemu što je prikazao mislim da bi bilo iznenađenje da ne odigra makar još jednu sezonu sa grbom Zvezde na grudima.

Slična situacija je i sa Brankom Lazićem, koji je dve godine mlađi, ali je ubedljivo najtrofejniji Zvezdin igrač. I u poznim igračkim godinama Lazić je neverovatno važan član tima, košarkaš koga biste uvek želeli da imate u ekipi i pre svega defanzivno veoma bitan. Ukratko, produžetak ugovora ne bi trebalo da se dovodi u pitanje, jer Branko je Zvezda.

Foto: Nikola Gligic/Starsport

Najneizvesnije situacije se javljaju oko Giedraitisa i Tompkinsa. Iako su postojale priče da će Rokas na kraju sezone napustiti Zvezdi, u ovom trenutku je bliži ostanku, a i sam je više puta imao reči hvale za tim, Beograd, Srbiju, navijače… Mnogi su mišljenja da Giedraitis nije baš ispunio očekivanja, pre svega zbog uspona i padova koje je imao tokom sezone, što se najbolje vidi po poenterskim učincima, ali postoji i druga strana medalje. Rokas je uvek bio u službi tima, prilagođavao se kad je trebalo i defanzivno je bio veoma važan. Videlo se da igra srcem, da mu je svaki meč izuzetno važan i reklo bi se da je na terenu pokazao da zaslužuje novi ugovor.

Tompkins (34 godine će imati uskoro) je imao znatno drugačiji put, pošto je došao u januaru, ali mesecima nije igrao, jer se oporavljao od povrede. Tek pred kraj sezone Tompkins je osetio da može da igra, pa je u plej-ofu s vremena na vreme pokazao klasu i onda u finalu sa Partizanom takođe odradio neke bitne minute za ne baš veliki, ali značajni doprinos. Ako je Zvezda u njemu dobila krilnog centra za narednu sezonu, onda dovođenje i čekanje usred sezone ima smisla. Ako Tompkins ode na leto, onda njegov boravak u Zvezdi i nije nešto čime bi trebalo da se ponose ljudi iz uprave. Trej je posle osvojene titule u ABA ligi istakao želju da ostane, tako da bi posao sa njim mogao da bude uskoro završen.

PROČITAJTE JOŠ:

Što se tiče pojačanja, uveliko se spominje da bi Nikola Kalinić i Luka Vildoza mogli da se vrate na Mali Kalemegdan. Takođe, Uroš Plavšić je viđen kao novo pojačanje na poziciji centra, dok se čekaju odluke oko Topića i Nikole Đurišića iz Mege, koji su prijavljeni za NBA draft, na kom bi i te kako mogli dobro da prođu.

Očekuje se da bi Zvezda uskoro mogla da poradi i na dovođenju novog plejmejkera (pogotovo ako Topić ode u NBA), ali i krilnog centra, pošto je neizvesno da li će se Simonović vratiti. U ovom trenutku deluje da je pozicija centra rešena, a za ostalo ćemo prvo sačekati da vidimo šta će biti sa Kalinićem i Vildozom, kako bi se pravile dalje projekcije ko je potreban Zvezdi.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare