Foto: FOT. WOJCIECH FIGURSKI / 058sport.pl / imago sportfotodienst / Profimedia; SOPA Images / Sipa Press / Profimedia; Huang Zongzhi / Zuma Press / Profimedia

Do početka Olimpijskih igara ostalo je još 66 dana, Srbija će u Parizu možda imati i preko 100 predstavnika, koji bi trebalo svim srcem i ponosno da se bore za sebe, svoj narod i zemlju.

Još prošle godine prolaz na OI obezbedili su košarkaši Srbije, koji su se okitili srebrom u Manili na Mundobasketu.

U tom sastavu nije bio Nikola Jokić, čija se odluka oko nastupa na Olimpijskim igrama i dalje čeka, iako je završio sezonu u NBA ligi, pošto je Denver poražen od Minesote sa 4-3 u drugoj rundi plej-ofa.

PROČITAJTE JOŠ:

Već godinama unazad glavna polemika oko Jokića, ako zanemarimo njegove majstorije na košarkaškim terenima u Americi, vodi se oko njegovog nastupa za reprezentaciju, koja mu nekako nije uvek bila na prvom mestu. Naravno, Jokić najbolje zna kako se oseća posle naporne sezone u NBA ligi, svakako da ima pravo nekada da otkaže nastup za reprezentaciju, ali je isto tako umeo da bude sa „orlovima“ na nekim takmičenjima, kao što su na primer Olimpijske igre 2016. u Riju, Mundobasket 2019. ili Evrobasket 2022.

Jokić je i ove godine još uvek neodlučan oko nastupa za reprezentaciju, pa tako u Srbiji imamo ljude sa različitim mišljenjem povodom te teme. Imamo one koji potpuno opravdavaju njegove izostanke zbog umora, ima i onih koji ga ne vole zbog toga što neretko propušta reprezentativna okupljanja, ima i onih koji ga sada požuruju da donese odluku…

Nikola Jokić Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Povodom ove teme, lepo objašnjenje dao je Duško Vujošević, čuveni košarkaški trener.

„Ako budemo išli u najjačem sastavu, kao što se najavljuje – da će biti tu Jokić, verovatno i Vasilije Micić i Vladimir Lučić je jako važan. Da će igrati Bogdan Bogdanović, koji je jako važan za tu ekipu. Da svako od njih, i pre svega mislim na Jokića, dođe ne da ‘čašćava’ svojim prisustvom, nego da dođe motivisan, maksimalno motivisan. I da svi budu u funkciji tima, imali bi šanse, da naprave odličan rezultat“, naglasio je proslavljeni trener u emisiji 360 stepeni na N1.

PROČITAJTE JOŠ:

Dakle, niko Srbiju ne treba da čašćava svojim dolaskom, već da svako ko nastupa pod zastavom i grbom naše zemlje, bilo da je u pitanju Jokić ili bilo koji drugi sportista/sportistkinja, dođe maksimalno motivisan i spreman da na terenu pruži maksimum kako bi došao do medalje.

Kako je rekao prošle godine, Jokić ni fizički ni mentalno nije bio spreman da bude sa reprezentacijom na Svetskom prvenstvu, što neki razumeju, drugi ipak ne, jer reprezentacija je nešto što mora da se voli i za šta se igra sa posebnim žarom u bilo kom trenutku.

Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek)

Međutim, i bez Jokića se pokazalo da Srbija može da napravi veliki rezultat protiv najjačih selekcija na svetu, pa njegov potencijalni dolazak sada treba posmatrati kao ogroman bonus i pojačanje. Ni bez njega Srbija nije slaba, ali opet sa njim je mnogo jača i čvrsto verujem da Nikola može i ima vremena da podesi glavu za OI u Parizu i povede reprezentaciju ka medalji, možda i zlatnoj, ko zna…

Posle poraza od Minesote u sedmom meču u plej-ofu, Jokić je upitan o nastupu za reprezentaciju.

„Ne znam, prijatelju. Videćemo, moram da razmislim o tome“, rekao je Jokić i još jednom zabrinuo Srbiju.

Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek)

Kako do okupljanja reprezentacije ima oko mesec dana, Jokić sigurno ima dovoljno vremena da razbistri misli, odmori telo i pokaže želju da zaigra za Srbiju. Dobro bi bilo i da odluku donese što pre, iz poštovanja prema selektoru, drugim igračima, pa i navijačima koji nestrpljivo čekaju sastav nacionalnog tima, jer ipak, košarka je za nas Srbe nešto posebno.

PROČITAJTE JOŠ:

„Predstavljati svoju državu na Olimpijskim igrama je čast i privilegija. Olimpijske igre su nešto posebno, i samo biti u tom selu, čini vas da se osećate posebno inspirisanim i ponosnim“, rekao je Novak Đoković, koji bi mnogima trebalo da posluži kao primer kako se predstavlja zemlja.

Sama pomisao na Srbiju, Olimpijske igre, najveći sportski događaj, našu zastavu, grb, navijače i još mnogo toga, treba da bude poseban motiv našim sportistima da se pokažu u najboljem svetlu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare