Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Sa ukupno 60 fudbalera u 58 profesionalnih liga, Omladinska škola Crvene zvezde se nalazi na visokom četvrtom mestu u Evropi, što je podatak za ponos.

CIES (Međunarodni centar za sportske studije iz Nojšatela) je napravio listu najproduktivnijih fudbalskih akademija u Evropi, a Zvezdina je u samom vrhu. Kriterijum je broj fudbalera u profesionalnim ligama, a Zvezda ima 60 takvih igrača. Uslov da bi se neko tretirao kao fudbaler ponikao u školi određen kluba je da je u periodu od 15 do 21 godine, proveo makar tri sezone u njemu.

PROČITAJTE JOŠ

Ispred Zvezde su samo Real Madrid (67), Barselona (64), Ajaks (61), što govori da je naš Zvezd najveći rasadnik talenata u istočnom delu Evrope i da u tom pogledu NEMA ni konkurenciju.

Neki od najpoznatijih igrača trenutno koji su stasali fudbaleri Crvene zvezde su – Ivan Ilić, Luka Jović, Strahinja Eraković, Kosta Nedeljković, Jovan Mijatović, Dejan Joveljić, Aleksa Terzić, Marko Grujić…

Kada je reč o prvom timu, tu su: Ivan Guteša, Uroš Spajić, Ognjen Mimović, Stefan Leković, Vladimir Lučić, Nikola Knežević, Luka Ilić, Jovan Šljivić. Broj će se povećati čim 18 godine napune prvotimci Veljko Milosavljević i Andrija Maksimović.

Najbolje fudbalske akademije na svetu:

1. Real Madrid – 67

2. Barselona – 64

3. Ajaks – 61

4. Crvena zvezda – 60

5. Benfika – 59

6. Dinamo Kijev – 56

7. Sporting Lisabon – 55

8. Dinamo Zagreb – 53

9. Mančester Siti – 42

10. Partizan – 42

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare