Foto: STARSPORT

Ostaje velika žal za ovom evropskom sezonom.

Nakon sjajne sezone bez poraza u Superligi Srbije, sa novim trenerom, najvećim ulaganjima u istoriji kluba, očekivalo se da će Crvena zvezda konačno napraviti korak napred u Ligi šampiona.

Bez kvalifikacija su se crveno-beli našli u elitnom evropskom takmičenju, a to je možda i bila boljka ekipe Baraka Bahara ove sezone.

PROČITAJTE JOŠ

Zvezda se od Lige šampiona oprostila porazom na Marakani od Mančester sitija sa 3:2. Tinejdžeri „građana“ su otkrili zbog čega su crveno-beli osvojili samo jedan bod i tako postali najgori tim Lige šampiona ove sezone.

Od 32 tima, samo je Zvezda osvojila jedan bod, dok su svi ostali imali bar dva.

Foto: STARSPORT

Da krenemo od početka i prvog duela crveno-belih protiv aktuelnog šampiona Evrope, Mančester sitija, na „Etihadu“.

Već tada je Zvezda krenula da „štuca“, kiksevi u Superligi podigli su veliku buru među navijačima i u nešto lošijoj atmosferi otišlo se u Englesku.

Ipak, crveno-beli su odigrali sjajan meč, vodili su na poluvremenu sa 0:1 golom Osmana Bukarija i tokom tih 15-ak minuta pauze, zavladala je neka druga energija na tribinama.

Sve se to brzo promenilo, tim Pepa Gvardiole je ekspresno preokrenuo i na kraju slavio sa 3:1. Ali, nije bilo sve crno, jer su nova pojačanja Naser Điga, Šerif Endijae, In Beom Hvang, pokazali da su u tom trenutku bili pun pogodak.

Young Boys Bern vs Crvena Zvezda Foto:COFFRINI / AFP / Profimedia

Usledio je zatim meč protiv Jang Bojsa na Marakani i to je ustvari bila prekretnica ove evropske sezone. Krenulo je dobro, Endijaje je pogodio u 35. minutu i Zvezda je na poluvreme otišla sa vođstvom.

Nažalost, kao i u Mančesteru, Jang Bojs preokreće na 1:2 do 61. minuta i gotovo „gasi“ atmosferu na stadionu „Rajko Mitić“.

Bahar je reagovao, uveo Žana Filipa Krasoa sa klupe i to se odmah isplatilo. Asistirao je reprezentativac Obale Slonovače za gol Bukarija u 88. minutu, ali je to bilo to.

Zvezda nije uspela da pobedi i već tada je moglo da se nasluti da će ovaj kiks biti koban, jer su sledila dva meča protiv naoštrenog Lajpciga.

Crvena zvezda vs RB Leipzig Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Nemci su savladali oba puta Zvezdu, u Lajpcigu 3:1, dok je u Srbiji bilo 1:2. Preslikane utakmice odigrali su dva tima, pogotovo Zvezda koja je po pravilu igrala jedno užasno poluvreme i jedno sjajno poluvreme.

Tačka na evropsku sezonu stavljena je u Bernu kada je Jang Bojs pobedio sa 2:0 šampiona Srbije. Promašivali su i promašivali crveno-beli, nisu mogli do gola iako su bili bolji rival i to su Švajcarci kaznili.

Tinejdžeri Mančester sitija, Oskar Bob i Mikah Hamilton, dodali su „so na ranu“ Baharu pošto su na Marakani postigli svoje debitantske golove za „građane“ i tako su slavili protiv Zvezde.

Kada se pročita ova rekapitulacija odmah je jasno zbog čega je Zvezda završila ovako – očajna odbrana.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Nisu mogli odbrambeni fudbaleri da odgovore zadatku i napadači klase Erlinga Holana, Hulijana Alvareza, Benjamina Šeška, bili su kobni po Zvezdu.

Napad je funkcionisao dobro, ali je bolja završnica falila u nekim momentima. Sedam golova na šest utakmica u grupi sa Sitijem nije loš učinak, ali je 15 primljenih golova baš mnogo.

Zvezda je primila po dva gola na svakom meču i to baš boli. Bez pobede na Marakani bio je ovaj evropski košmar, iako nije bio takav slučaj prethodna dva puta.

Foto: Reuters/Jason Cairnduff

Crveno-beli su tada pobedili prve sezone u Ligi šampiona Liverpul (2:0), dok je druge godine pao Olimpijakos (2:1).

Da nije Barselona dozvolila Antverpu da ih savlada u Belgiji u poslednjem kolu (3:2), bila bi drugi najgori tim Lige šampiona, ali i to nije neka uteha.

Ostaje nada da će u narednim godinama poučeni ovim iskustvom sve biti drugačije, dok će se do kraja sezone boriti sa Partizanom za trofej Superlige i Kupa Srbije.

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Al-Hilal – Al-Tavon 2:0 (Mitrović)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare