Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Čudan je taj susret Srba i Hrvata kada se nađu na velikom fudbalskom događaju, kao što je Evropsko prvenstvo.

Foto: Promo

Sve što ti treba ovog leta – Budi deo zabave, budi pobednik. Mozzart Euroforija!

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu

Foto Nova .rs

S jedne strane gledate „filmove“ gde Hrvati i Albanci zajedno navijaju protiv našeg tima povicima „Ubij Srbina„, a s druge strane svakodnevno srećemo veliki broj „šahovničara“ s kojima imamo najnormalniju komunikaciju.

U Augzburgu smo naišli na momka iz Livna, koji se ponudio da nam nešto pomogne, jer mu je naš govor zazvučao poznato. A, kada je shvatio odakle smo, kao da je želeo na trenutak da se povuče uz objašnjenje: „Ja sam Hrvat, pa ako vam ipak treba pomoć…“.

Bio je u opremi splitskog Hajduka i naravno da je dalja priča poprimila sportski tok.

PRIČE IZ NEMAČKE

Na putu za Minhen, gde danas igramo sa Slovencima, u vozu sedimo s parom koji je poreklom iz Hrvatske. Rođeni su u Nemačkoj, ali odlično govore „maternji jezik“.

„Iskreno, voleli bismo da svi s Balkana prođu dalje. Zašto da ne?! Eto, bilo bi sjajno da mi i vi zaigramo u finalu. Zamislite to“, kaže simpatični par Hrvata, ali simpatičan samo do trenutka dok na nozi momka nismo primetili istetoviran broj 18. Ko razume – razume.

„Bilo bi sjajno da se sretnemo u finalu, znači da bi Srbija bila prvak, jer vi stalno gubite finala“, ne propušta u tom trenutku priliku kolega Željko da pecne komšije Hrvate.

Idemo dalje Minhenom, pokušavamo na jednoj od metro stanica da se snađemo i dođemo do Fan zone u Minhenu i opet nam prilazi momak u „kockastom dresu“. Vidi da ne znamo gde teramo, pa bi da pomogne. Iz Vinkovaca je, živi već par godina u Minhenu, tu studira i veoma voli fudbal.

Žali se na remi s Albancima, priča o Luki Modriću kako ga gaze godine, Brozoviću od Arabije, i kako selektor nije poveo nijednog zadnjeg veznog koji bi mogao da ga zameni, a muči ga i to što u teškoj grupi „visi“ prolazak u narednu rundu.

„Ali, da vam kažem, zaista sam na utakmici Srbija – Engleska navijao za vas. Pa, kako ću navijati za Engleze“, kao da se ponovo preispituje, ali u isto vreme pokazuje i odlično poznavanje srpskog tima.

I za kraj dana pozdravlja nas na pešačkom prelazu i stariji gospodin iz Rijeke. Ne prati fudbal, malo je bolestan, ali ima veliku želju da „svi naši prođu“.

Ko god da su „naši“, valjda će mu tu želju i ispuniti…

BONUS VIDEO Slovenci prave šou u Minhenu od ranog jutra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar