Foto: EPA-EFE/FERNANDO VILLAR

Nova selektorka ženske fudbalske reprezentacije Španije Montse Tome morala je da odloži objavljivanje spiska, nakon što su skoro sve igračice nastavile da bojkotuju nacionalni tim u okviru borbe protiv seksizma u fudbalu.

Selektorka aktuelnih svetskih šampionki trebalo je da saopšti spisak, ali 20 minuta pre konferencije, Fudbalska federacija Španije je rekla da je ona odložena.

Savez je saopštio da su igračice odbile da se odazovu pozivu selektorke i federacije.

PROČITAJTE JOŠ

Još uvek se ne zna da li će Tome i dalje čekati fudbalerke koje štrajkuju ili će pozvati drugi tim za predstojeće utakmice u Ligi nacija protiv Švedske i Švajcarske.

Prema španskom zakonu o sportu, sportisti su obavezni da se odazovu pozivu reprezentacija osim ako postoje okolnosti koje ih ometaju da igraju, kao što je povreda.

Fudbalerke Španije nisu proslavile kako su želele osvajanje Svetskog prvenstva jer je sada bivši predsednik fudbalske federacije Španije Luis Rubijales izazvao skandal kada je bez pristanka poljubio Dženi Ermoso u usta na ceremoniji dodele trofeja.

Mnogi su očekivali da će smene selektora Vilde i predsednika Rubijalesa otvoriti put za povratak igračica, ali one žele više promena, i da još neki zvaničnici federacije napuste savez.

Igračice su preko sindikata FUTPRO izdale saopštenje koje je potpisala 21 od 23 osvajačice Svetskog prvenstva i još 18 drugih fudbalerki, u kom navode da „promene koje su napravljene nisu dovoljne“.

One su u saopštenju navele da traže i kadrovske promene u kabinetu Predsedništva saveza, Odeljenju za odnose sa javnošću i odeljenju zaduženom za integritet i borbu protiv diskriminacije.

BONUS VIDEO Lionel Mesi, fudbaler koji iz dana u dan pomera granice fudbala