Foto: Profimedia/EPA

Utakmica koja se sa nestrpljenjem očekuje.

Strast, ljubav, mržnja, sreća, tuga, birajte šta god želite i nećete pogrešiti kada je južnoamerički fudbal u pitanju.

Rolerkoster emocija pristuan je na gotovo svakoj utakmici od najnižeg do najvišeg ranga i jedino što nećete naći je ravnodušnost i nezainteresovanost.

Koliko je fudbal velika stvar na ovom kontinentu možda najbolje pokazuje citat kultnog argentinskog filma „Tajna u njihovim očima“, koji je nagrađen Oskarom za najbolji strani film.

PROČITAJTE JOŠ

Kada glavni junak priča o fudbalu, izgovara čuvenu rečenicu koja je postala neizostavni deo filmske istorije.

„Čovek može sve da promeni. Lice, dom, porodicu, devojku, religiju, boga… Ali postoji jedna stvar koju ne može da promeni. Ne može da promeni svoju strast“.

Ako pričamo o ludačkoj strasti i Argentincima, nema potrebe da idemo dalje u prošlost, jer je pred nama događaj koji je već izazvao haos, a da još nije ni počeo.

Finale Kupa Libertadores, Lige šampiona Južne Amerike, predstavlja jednu od najvećih utakmica klupskog fudbala u svetu

A na najčuvenijim svetskom stadionu, legendarnoj „Marakani“ će se za pehar boriti Fluminense i Boka Juniors u subotu od 21.00 po našem vremenu.

Brazilci protiv Argentinaca, sudar strasti, mržnje, istorijskog rivalstva dve nacije i klubova iz pomenutih zemalja već je dobio uvertiru.

U Riju se uoči meča dogodio haos.

U Riju se, prema najavama, očekuje više od 100.000 Argentinaca, a lokalni mediji preneli su da je na plaži došlo do sukoba dve navijačke grupe, zbog čega je intervenisala vojna policija.

Na društvenim mrežama se dele snimci tuče na plaži Kopakabani, gde je postavljena navijačka zona. Između ostalog, velika grupa domaćih navijača navodno je napala jednog navijača argentinskog velikana na ulicama grada.

Jedan argentinski navijač uhapšen je nakon što je gađao ljude flašama, a drugi je udario psa i pokušao da napadne čoveka.

Kako bi smirila situaciju, policija je navodno morala da upotrebi „šok bombe“.

Reklo bi se, uobičajeni kolorit na teritoriji Južne Amerike.

Ali to nikako ne znači da nema priče o fudbalu.

Boka Juniors želi da postane sedmostruki pobednik najvećeg klupskog takmičenja u Južnoj Americi, dok Fluminense želi da podigne trofej prvi put u svojoj istoriji.

Boka Juniors je prošla poprilično neobično putovanje kako bi stigla do finala Kopa Libertadores po prvi put otkako je 2018. poražena u finalu od mrskog rivala River Plate.

Nakon što je grupnu fazu izdominirala sa 13 bodova iz šest utakmica, Boka Juniors je sačuvala svu dramu za nokaut fazu, gde su tri puta prošli boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Prvo su pali urugvajski Nasional i argentinski Rasing, da bi svekulminiralo proti vPalmeirasa kada je golman Romero bio heroj argentinske ekipe i čudesnim odbranama ih doveo dopenala, a potomi do finala.

Boka Juniors ulazi u subotnje finale sa nadom da će pobediti u takmičenju po prvi put od 2007. godine i izjednače se sa rekorderom Indepedijenteom, rivalom iz Argentine.

Fluminense se samo jednom pojavio u finalu Kopa Libertadores, kada je izgubio na penale od ekvadorskog LDU Kita 2008.

Pošto su bili primorani da čekaju 15 godina, Fluminense se vratio u najveću utakmicu i žele da postanu 11. različita brazilska ekipa koja je pobedila u takmičenju.

Nakon što su prošli iz grupezbog bolje golrazlike, lako su savladali argentinos juniors i Olimpiju iz Ausnsiona pre brazilskog derbija protiv Internacionala kojeg su nakon preokretakada su već bili otpisani nadigrali za veliko finale.

Ne samo da Fluminense ima šansu da osvoji svoje prvo finale Kopa Libertadores, već to može postići i na svom domaćem stadionu, kultnoj Marakani u Rio de Žaneiru.

Na jednoj strani legendarni levi bek Reala Marselo želi da uveća bogatu riznicu trofeja i južnoameričkom Ligom šampiona, a na drugoj strani legendari Edinson Kavani samo su naznaka kakvo nas finale čeka.

Maradona i „ukleti Libertadores“

A ni priča o ovom meču ne može da prođe bez Dijega Armanda Maradone, fudbalskog božanstva i legende Boke u kojoj je igrao tri godine u dva navrata.

Maradona je četiri puta igrao na Svetskom prvenstvu, tri puta na Kopa Americi, igrao je u italijanskoj ligi, španskoj ligi i osvojio Kup UEFA, a ipak nekako nikada nije uspeo da nastupi u najvažnijem klupskom takmičenju u Južnoj Americi.

Foto: REUTERS/Enrique Marcarian/File Photo

Kopa Libertadores je poželela da je videla mitskog igrača kako blista na turniru ili čak da ga vidi kako trenira tim koji učestvuje. Dok je nastupao za Argentinos Juniors, Maradona nikada nije uspeo da odvede klub do Kupa Libertadoresa. 1980. su završili kao drugoplasirani iza River Plate ali to nije bilo dovoljno da zasluže mesto u Libertadoresu. Nakon što je Maradona prodat Boki Juniors, Argentinos Juniors je uložio novac prikupljen od prodaje i na kraju podigao trojeje Libertadores 1985. godine.

Sledeće godine je započeo svoj put u Boki Juniors i izgledale su veće šanse da igra najvažniji turnir u Americi. Postigao je dva gola u svom debiju protiv Taljeresa. Njegov uticaj je bio jasan i fanovi su se zaljubili. Boka je bila šampion Metropoliten turnira 1981. i obezbedila kvalifikacije. Dijega je čekaodevi u Libertadoresu, ali su sudbina i veliki poziv uskočili.

Bila je 1982. godina kada je Maradona je pozvan na Svetsko prvenstvo u Španiji, a Dijego, koji je osećao veliku frustraciju jer nije bio deo argentinske selekcije koja je osvojila Svetsko prvenstvo na domaćem terenu 1978. godine, bio je više nego spreman da obuče dres Argentine. Trening kamp je trajao četiri meseca, sprečavajući Maradonu da nastupi za Boku u Libertadoresu.

Nakon Svetskog prvenstva Boka je prodala Maradonu Barseloni i Libertadores ga nikadanije video.

Iako se u smiraj karijere nakon isteka doping suspenzije ponovo vratio u Boku, ni tada mu nije uspelo da zaigra u najvećem klupskom takmičenju na kontinentu. Ostala jetako to priča koja niakda nije bilaispričana.


​BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar