Valter Tavares, Foto: Starsport

Pamtiće Beograd njegovu partiju.

Beograd je u utorak uveče video nestvarnu dominaciju jednog košarkaša. Crvena zverzda je izgubila od Real Madrida rezultatom 79:59, a najteži poraz ekipe Duška ivanovića ove sezone došao je u režiji centra Valtera Edija Tavaresa.

Iako je u jednom trenutku delovalo da bi Zvezda na krilima navijača i velike borbenosti mogla da napravi iznenađenje, trener Madriđana Ćus Mateo ponovo je posegnuo za teškom artiljerijom i vratio Tavaresa u igru i brzo prelomio meč.

PROČITAJTE JOŠ

Skidao je lopte sa glave u napadu, poentirao preko i grača isterao Zvezdu iz reketa jer su igrači u strahu uzimali nerezonske šuteve.

Sa indeksom 35 je odigrao svoj najbolji meč u sezoni, a na kraju je završio sa 17 poena, 12 skokova (sedam u napadu) tri asistencije i četiri blokade.

A, sve je moglo da bude drugačije da ga igrom slučaja nije otkrio jedan nemački turista na Zelenortskim ostrvima gde je odrastao.

Njegov otac je takođe bio visok, (203 cm), i radio je na brodovima zbog čega je dugo bio odsutan. Tavares je posle škole radio kao blagajnik u bakinoj radnji i igrao fudbal na pesku iz hobija.

Nije igrao košarku do svoje 17. godine, a njegov talenat je otkrio nemački turista koji je 2009. bio na odmoru na Zelenortskim Ostrvima. Turista je organizovao sastanak između Tavaresa i njegovog prijatelja Raula Rodrigeza, koji je bio direktor omladinske akademije Gran Kanarije.

Valter Tavares, Foto: Starsport

Da bi ubedio svog prijatelja, slikao je Tavaresa pored čoveka prosečne visine kako bi dočarao njegove gabarite.

A Tavares je zaista enormno velik. Visok je 221 santimetar i ima raspon ruku neverovatnih 236 santimetara što je uz njegovu skočnost i eksplozivnost kombinacija protiv koje nema odgovora.

Nakon što je Rodrigez dobio fotografiju koja pokazuje Tavaresovu veličinu, kasnije su se sreli u Praji, najvećem gradu na ostrvu. Tamo je imao svoj prvi trening, a u to vreme, Tavares je imao 216 centimetara.

Počeo je da igra u omladinskoj akademiji Gran Kanarije, gde je stvoren drugi tim do 18 godina koji je služio Tavaresu da se privikne i odomaći.

Nakon dve sezone u juniorima, Tavares je poslat na pozajmicu u La Palma u drugu ligu Španije, pre nego što je debitovao u Gran Kanariji 2012 godine.

Naredne tri godine u španskom timu uspevao je konstantno da napreduje i da u jednoj sezoni bude izabran u drugi idealni tim Evrokupa, a u međuvremenu je izabran i na draftu kao 43. pik i prvi igrač sa Zelenortskih ostrva kojem je to pošlo za rukom.

Pokušavao je Tavarez kroz dve sezone da preko Atlante, Klivlenda i Toronta napravi NBA karijeru, ali je sve što je uspeo bilo da bude deo „ol-stara“ u razvojnoj ligi, kada je doneo odluku života i prešao u Real Mdrid u kojem igra svoju šestu sezonu.

Tavares se za to vreme profilisao kao elitni defanzivac i za to je dobio dva priznanja za najboljeg odbrambenog igrača Evrolige, a dva puta se našao i u idealnoj petorci.

Već u prvoj sezoni uspeo je da sa Lukom Dončićem pokori Evropu, a tada je u ekipi bio i Ognjen Kuzmić, a prvi centar Gustavo Ajon.

Kada su u pitanju lični rekordi, Tavares je protiv Zvezde odigrao drugi najbolji meč u karijeri u Evroligi sa indeksom 35, i samo je Panatinaikos pre dve godine video bolju partiju kada je imao indskes 36. Ipak, protiv Zvezde je to izveo za 13 minuta manje, pa je jasno sa kakvim izazovom su se suočili crveno-beli pred domaćim navijačima.

Rekord po broju poena je postavio pre godinu dana protiv Bajerna  kada je na stao na broju 26, a pre mesec dana je postavio i lični rekord od 18 skokova. Samo pet dana kasnije je protiv Bajerna zabeležio i šest blokada, što mu je najbolji učinak, a samo jedan ofanzivni skok mu je falio protiv Zvezde da bi izjednačio najbolji učinak od osam skokova u napadu koliko je imao na fajnal-foru protiv Efesa.

Deluje da je moćni centar Reala u poslednjih mesec dana zaigrao košarku života u kontinuitetu.

Sa njim na ovom nivou, Real je postao nedvosmisleno prvi favorit za titulu pa bi posle pet godina pehar mogao da se vrati u Madrid.

BONUS VIDEO  Prekid meča Zvezde i Reala,Navijači ubacili punu času soka na teren