Kevin Panter, Željko Obradović
Kevin Panter, Željko Obradović; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Košarkaši Makabija iz Tel Aviva pobedili su Partizan 90:81 (24:13, 22:26, 18:14, 26:28) u dvorani "Menora Mivtakim" u meču 18. kola Evrolige.

Crno-beli su propustili veliku šansu da na gostovanju savladaju rivala koji se „nudio“ promašajima iz otvorenih pozicija za tri poena.

PROČITAJTE JOŠ:

Mnogo ih je imao Makabi, slabo mu je išao šut spolja, ali je na kraju Lorenco Braun ubacio bitnu stepbek trojku.

Njome je presekao nalet Partizana u poslednjoj četvrtini, a onda je Džoš Nibo iz skoka u napadu dobio faul na tri minuta pre kraja posle čega je Džerel Martin ubacio trojku za 83:74.

Bonzi Kolson je promašio flouter, Nibo je praktično izvadio taj šut svog igrača iz koša pokušavajući da ga ispravi, ali je već bilo kasno da Partizan preokrene devet razlike za dva minuta i 23 sekunde.

Aleksa Avramović i Željko Obradović Foto: ABA liga/Partizan NIS/ Dragana Dtjepanović

Kevin Panter jeste tada dao jednu trojku, nije uspeo drugu i Džon Dibartolomeo je na minut i po pre kraja rešio sve dileme svojom trojkom za 86:77.

Najefikasniji je kod pobednika bio tandem Bonzi Kolson i Lorenco Braun sa 19, odnosno 21 poenom, s tim što je Braun imao i pet asistencija, a Kolson sedam skokova od čega četiri u napadu.

Martin ih je ispratio sa 13 poena, četiri skoka i četiri asistencije, dok je Džoš Nibo ubacio deset poena i imao je šest skokova. U Partizanu je Kevin Panter ubacio 22 poena i podelio tri asistencije, Dante Egzum je imao 17 poena, Zek Ledej 15, a Aleksa Avramović takođe 15.

Foto: Starsport

Partizan je prvo poluvreme i uopšte utakmicu počeo na najgori mogući način.

Puna četiri minuta i desetak sekundi pride crno-beli nisu mogli ništa da provuku kroz obruč Makabija.

Igrači Odeda Kataša su bili spremni za to da od prvog minuta „zagrizu“ i to su uradili, a njihov čvrst pristup je izgleda iznenadio goste iz Beograda.

Dok je Zek Ledej prekinuo napadačku agoniju svog tima, Bonzi Kolson, Lorenco Braun i Džoš Nibo su već napravili seriju 12:0.

Makabi se tu odlepio, Kolson je dvema trojkama sredinom prve četrtine odveo svoj tim do maksimalnih 18:4.

Partizan se nakon toga malo pridigao. I dalje su preveliko breme za njegovu igru bile izgubljene lopte i skokovi u napadu Makabija, pa je izraelski tim posle deset minuta vodio 24:13.

Bezidejnost crno-belih u napadu je na startu druge četvrtine, trojkom preko ruke i sa sedam i po metara prekinuo Kevin Panter.

Možda je tim šutem ulio hrabrost i Urošu Trifunoviću, da odmah iz trka u kontri i prvim sekundama napada „zvekne“ još jednu trojku za 35:27 i smanjen zaostatak Partizana.

Makabi se posle toga sit ispromašivao u šutu za tri, na kraju poluvremena je imao tek 2/12, ali je Partizan dozvolio sedam ofanzivnih skokova rivalu i izgubio je sedam lopti.

Da nije bilo toga u toj meri, Ledej i Lesor bi svojim lepim potezima sigurno primakli Partizan i bliže od 46:39 koliko je bilo na kraju poluvremena u dvorani „Menora Mivtakim“.

Ono što je dodatno brinulo je činjenica da je Partizan dopustio više otvorenih šuteva za tri svom protivniku.

Koen jedan takav šut nije ubacio na startu treće četvrtine, pa je Aleksa Avramović „bombom“ iz sredine pocepao mrežicu, a Partizan je prišao na 46:42.

Međutim, baš kada je trebalo da to bude zamajac za goste, Partizan je naređao nekoliko napada u kojima je besmisleno gubio lopte.

Nibo to nije kaznio na obruču u kontri jer je bio sebičan, a u prva tri minuta nastavka gledala se generalno loša košarka.

I jedni i drugi su bili totalno bez koncentracije, samo je Partizan bio nestabilniji. Igrači izraelskog kluba su to kaznili koševima Koena i Džerela, a onda i trojkom Džerela za 56:45.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Partizan je u tim momentima „živeo“ od slobodnih bacanja Egzuma, koji je održavao minus svog tima na klackalici između osam i 11 poena.

Upravo na donjem delu te klackalice je završio i treću četvrtinu. Boldvin je promašio dve otvorene trojke, Dibartolomeo jednu, ali je Lorenco Braun u poslednjem napadu svog tima pogodio tešku dvojku za 64:53 posle 30 minuta.

Avramović je za minut i pet sekundi poslednje četvrtine već ubacio pet poena zahvaljujući prodorima.

Trud mu je donekle ostao uzaludan, pošto je Džejlen Adams iz organizovane akcije, za promenu pogodio otvoren šut spolja.

Aleksa Avramović Foto: Marko Đoković/Starsport

Aleksi to nije smetalo da posle dva i po minuta četvrte četvrtine ubaci još jedan šut uz faul Holinsa za 71:63.

Isti igrač je ubrzo potom ispratio Pantera i u kontri ispravio njegov promašaj, a Partizan je najednom video nadu da može do preokreta, pošto je šest minuta pre kraja kaskao 73:67.

Braun je tada presekao nalet Partizana prodorom, publika se priključila, a Makabi je održao dovoljno koncentracije. Lorenco je kasnije stepbek trojkom još jednom postigao bitan koš za Partizan, a kada su to učinili i Martin i Dibartolomeo, svi šutevima spolja, pitanje pobednika bilo je rešeno.

Makabi sada ima skor od deset pobeda i osam poraza, Partizan je na 8-10 i 11. mestu Evrolige, dok je Makabi na osmom mestu, poslednjem koje vodi u plej-of.

Ono što u čitavom epilogu dodatno ne valja jeste to što je izraelski tim nadoknadio osam razlike koliko je u prvom delu sezone izgubio od Partizana u Beogradu.


Evroliga, 18. kolo:

Asvel – Barselona 75:82

Makabi Tel Aviv – Partizan 90:81

Valensija – Anadolu Efes 81:71

Utorak:

Crvena zvezda – Real Madrid 59:79

Monako – Olimpijakos 64:60

Alba Berlin – Olimpija Milano 83:63

Virtus Bolonja – Žalgiris 77:87

Bajern – Baskonija 92:79

Panatinaikos – Fenerbahče 88:94 (produžetak)


Standings provided by Sofascore


Makabi – Partizan 90:81 (24:13, 22:26, 18:14, 26:28)

Dvorana: Menora Mivtakim, Tel Aviv; Sudije: Panter, Majkić, Pastusijak.

Makabi: Adams 5, Braun 21, Boldvin 8, DiBartolomeo 5, Hilijard 0, Holins 0, Martin 13, Sorkin 5, Koen 4, Kolson 19, Nibo 10; Trener: Oded Kataš.

Partizan: Madar 0, Avramović 15, Naneli 2, Anđušić 0, Panter 22, Egzum 17, Trifunović 3, Smailagić 0, Papapetru 2, Ledej 15, Lesor 5, Trener: Željko Obradović.


Makabi - Partizan 90:81 (24:13, 22:26, 18:14, 26:28)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare