nova godina
Ilustracija; Foto: Shutterstock

Gde bi svi za Novu godinu?

Sezona zimskih odmora je tu, ali čini se da destinacija koje biramo u Srbiji nije kao pre.

Kako za Novu kažu sa portala Selo.rs za rezervaciju smeštaja u Srbiji, navike gostiju su se promenile, a ponuda smeštaja postala raznovsnija i bogatija, pre svega, posle pandemije korone. S druge strane, rodile su se i neke, uslovno rečeno, nove destinacije.

„Zatvorene granice primorale su nas da bolje upoznamo Srbiju. Velika potražanja stvorila je rane rezervacije, dok je izloacija uticala na javljanje novih, modernih tipova smeštaja u neposrednom prirodnom okruženju. Pomalo ironično, dogodile su se pozitivne promene. Tako, na primer, prema podacima sajta za rezervacije smeštaja Selo.rs, termini za Novu godinu za dobar deo smeštaja bukirani su još u septembru, dok je već tokom oktobra i novembra raspordat ostatak slobodnih mesta.“

A kakva je situacija sada – gde ima mesta, odnosno koje su najpoželjnije praznične destinacije?

Pravi hit – Zlatar, Golija i Goč

„U ovom trenutku preostalih kreveta u najpopularnijim zimovalištima gotovo da nema i uveliko traju rezervacije za januar i februar, naročito termini u vreme školskog raspusta. Kada je reč o destinacijama, Divčibare, Zlatibor, Tara i Kopaonik ostaju najpopularnije zimske planine, ali od prošle i naročito ove godine izdvajaju se Zlatar, Golija, Stara planina i Goč. Potražnja turista na ovom portalu skočila je za neverovatnih 300 odsto i sada ova mesta postaju sve prepoznatljivije lokacije za zimske porodični odmor.“

Pritom, na Zlataru i Goliji primetna je nova, drugačija ponuda objekata za smeštaja: popularne ej frejm (A Frame) kućice, pogodne za četiri, pet gostiju. One postaju prvi izbor porodica sa malom decom. Locirane su uglavnom na brežuljcima sa lepim pogledom, pa istovremeno deci omogućavaju sankanje i boravak na snegu odmah ispred smeštaja.

Osim toga, još jedna destinacija u Srbiji je jako popularna ove zime.

„Fruška gora se ove zime izdvojila od drugih planina i iskoristila svoju bogatu ponudu vinskog turizma. Brojni smeštaji ove vojvođanske lepotice udružili su se sa lokalnim proizvođačima, te se gostima nudi mogućnost da uz boravak obiđu neke od ovdašnjih vinarija i degustiraju najbolja vina i ovdašnje sireve. Valja istaći da su gotovo bez izuzetka vinarije izgrađene sa dosta stila i uz potpunu uklopljenost celine sa prirodom ovog kraja. Stoga ne čudi da je mnogim posetiocima Fruške gore glavni motiv dolaska upravo obilazak ovih vinarija. Prema raspoloživim podacima, tražnja je porasla za 80 odsto, i to u poređenju sa prošlom godinom“, kažu za Novu sa portala Selo.rs.

Pročitajte još:

Drina – nova najpoželjnija destinacija

Zanimljivo je da je još jedna destinacija pomalo neočekivano postala zimska. U pitanju je Drina, koja je do 2019. godine bila mesto letnjih odmora.

„Ove godine, međutim, slobodnih mesta u vikendicama oko Loznice, Ljubovije i Bajine Bašte za novogodišnje termine ima jako malo. Razlog su lepi pejzaži Drine tokom zime, ali i sve interesantnija ponuda smeštaja, koja se više ne svodi samo na tradicionalne brvnare i etno-sela već na modernije objekte sa uređenim prilazima na reku i uz mogućnost boravka na otvorenom i u hladnijim danima“, kažu naši sagovornici i zaključuju da su gosti koji najviše bukiraju smeštaj ove zime pretežno iz Beograda i Novog Sada i uglavnom su u pitanju porodice sa decom.

BONUS VIDEO: Jako visoka temperatura na Kopaoniku, skijaši nemaju sreće

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar