Budimpešta
Budimpešta; Foto: Zoltan Gabor / Alamy / Alamy / Profimedia

Istraživanje je pokazalo da je glavni grad Mađarske na društvenim mrežama totalni favorit u vreme Božića.

Francuska kompanija Photobox, evropski lider u štampanju fotografija, nedavno je sprovela istraživanje o najpopularnijim prazničnim destinacijama, analizirala je broj slika i haštagova božićnih pijaca u svakom gradu. Na osnovu ovoga, može se reći da je glavni grad Mađarske mesto sa najviše poseta na Instagramu kada je Evropa u pitanju, prenosi B92.

Haštag – #budapestchristmasmarket korisnice ove društvene mreže podelili su čak 10.601 put, što predstavlja ubedljivu pobedu, budući da sledeći na listi, Krakov, ima manje od 2.000.

Pogledajte listu:

1. Budimpešta – Mađarska 10.601

2. Krakov – Poljska 1.647

3. Inzburk – Austrija 1.622

4. Cirih – Švajcarska 1.375

5. Kopenhagen – Danska 340

Pročitajte još:

Photobook je takođe sproveo istraživanje koje gradove je najbolje posetiti ovog Božića. Amsterdam i Budimpešta su izbili na prvo mesto. Kriterijumi su uključivali koliko božićnih vašara i događaja ima u gradu, kao i druge faktore koji pomažu u stvaranju božićne atmosfere. U Budimpešti postoje tri velike božićne pijace, nekoliko klizališta na otvorenom, božićna dekoracija, nekoliko vrsta kuvanog vina i naravno predivna božićna jelka.

Ovo je i jedna od omiljenih destinacija srpskih turista, između ostalog i zato što mogu da se nađu jako povoljni aranžmani, a ni putovanje autobusom nije mnogo naporno.

Tako Rapsody travel ima aranžman od 29 evra po osobi za Budimpešta party bus koji iz Beograda kreće 30. decembra uveče, 31. decembar se provodi u razgledanju grada, a uveče čeka Nova godina i oko 2 posle ponoći kreće nazad u Srbiju.

Slične ponude (autobuski prevoz, bez noćenja u hotelu), doduše za 35-39 evra, imaju i Felix travel, Eta tours i Lavli travel, a kao još atraktivniju novogodišnju last minute akciju mnoge nude i varijantu gde je uz prevoz obezbeđeno jedno noćenje sa doručkom u hotelu – cena je 65-75 evra po osobi.

Autobuski prevoz i dva noćenja sa doručkom u hotelu sa tri zvezdice preko Travellina košta 159 evra po osobi (polazak takođe 30. decembra), a prevoz plus tri noćenja s doručkom u hotelu s četiri zvezdice, preko Plana toursa je 210 evra po osobi.

Pročitajte još:

***

Bonus video: Sent Andreja – gradić srpske istorije i marcipana