Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

Još jedno veliko bravo za porodilišta! Buduće mame u Srbiji, imaće, ukoliko to žele, pratnju na porođaju i u najvećem porodilištu u našoj zemlji, u Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front”, u kojoj su nedavno dva apartmana pripremljena za trudnice, koje odaberu da na ovaj svet donesu bebu u prisustvu bliske osobe. U ovoj ustanovi, pacijentkinje su sve do pandemije kovida 2020., imale mogućnost pratnje na porođaju, koja je ukinuta uvođenjem epidemioloških mera.

“Dozvoljavamo pratnju na porođaju”, potvrdio je za Nova.rs prof. dr Željko Miković, direktor GAK “Narodni front”.

Uslov za tatu, ili bilo koju blisku osobu, koju buduća mama odabere da bude uz nju dok traje porođaj, je da donese koprokulturu, sterilne briseve grla i nosa, koji ne smeju biti stariji od 10 dana.

GAK Narodni front Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Pratnja na prođaju je besplatna, a jedini problem je ako se više od dve mame istovremeno prijave da se porađaju uz prisustvo tate ili neke druge bliske osobe, jer imamo zasad samo dva pripremljena apartmana, za ovu svrhu. Svakako i ovo je neki početak i drago nam je da se vraćamo uobičajenim protokolima koji su važili pre kovida i da će naše buduće mame biti zadovoljne”, kažu za Nova.rs u GAK “Narodni front”.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ovu opciju uvešće i porodilište Kliničko-bolničkog centra “Zemun”, gde od jeseni planiraju da odobre prisustvo oca bebe na porođaju, kada bude završeno renoviranje posebnog dela porodilišta za porodilje i pratnju, ali i za edukaciju očeva o prvim danima bebinog života, kao i o značaju dojenja.

Foto: Shutterstock/bibiphoto

„Otac će prisustvovati porođaju, ali i prvim momentima u životu bebe, što podrazumeva i dojenje, koje je od velike važnosti za razvoj novorođenčeta. Dojenje deteta je često mukotrpan proces, posebno za prvorotke i to je nešto što i otac mora da razume i da na neki način bude deo tih promena. To je u psiho-fizičkom smislu bitno za majku i za bebu. Saveti i pomoć koju pedijatrijske sestre pružaju majkama odmah po rođenju bebe, moraju se odraziti i na oca. On mora da zna kako da se ponaša prema majci, ženi, ali i detetu tokom najosetljivijih, prvih dana po njihovom izlasku iz porodilišta. Takođe, treba da razume zašto mora da se ponaša na određeni način dok traje adaptacija mame i bebe na nov način života“, objašnjava za Nova.rs ginekolog i akušer prim. dr Tomislav Stefanović, upravnik bolnice za GAK u KBC „Zemun“.

Naime, pre nekoliko dana, objavili smo sjajnu vest da je porodilište KBC „Zvezdara“ omogućilo ponovo pratnju na porođaju, prvi put od početka epidemije koronavirusa.

Foto: Shutterstock

U ovoj ustanovi prisustvo oca ili neke druge bliske osobe dozvoljeno je od 22. juna, uz potrebnu dokumentaciju i u skladu sa epidemiološkom situacijom. „Zvezdara“ je ovim postala prva državna ginekološko-akušerska ustanova u kojoj će buduće mame tokom porođaja imati podršku izabrane osobe, još od kako je ova mogućnost svuda ukinuta u martu 2020.

Pročitajte još:

Iz Ginekološko-akušerske klinike “Višegradska” pri UKC Srbije, kao ni iz porodilišta u KBC “Dr Dragiša Mišović”, nisu odgovorili na naša pitanja o uvođenju pratnje na porođaju do objavljivanja ovog teksta.

Podsetimo, ponovno prisustvo pratnje u porodilištu KBC „Zvezdara“ dolazi kao prva velika pobeda inicijative portala Zadovoljna pokrenute u julu 2022. i to nakon ispovesti urednice Dragane Pandurević Jovović o akušerskom nasilju koje je pretrpela na porođaju u KBC “Dr Dragiša Mišović”.

Porodiliste beba natalitet
Novorođenče Foto:Shutterstock

Peticiju sa ovom inicijativom, pod nazivom „Stop akušerskom nasilju„ potpisalo je skoro 90.000 ljudi, a podržali su je i mnogi stručnjaci kao i poznati ginekolozi iz nekoliko naših porodilišta.

Posete trudnicama i porodiljama, kao i pratnja partnera, supruga ili bilo koje bliske osobe, dozvoljene su, inače, u bolnicama u gotovo svim zemljama regiona i u Zapadnoj Evropi, ali i u privatnim porodilištima u Srbiji. Ipak, u velikom broju državnih porodilišta u našoj zemlji još ne puštaju nikoga u bolničke sobe, a još manje u porođajne sale, jer i dalje čekaju odobrenje Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, koje debelo kasni, imajući u vidu da je vanredno stanje zbog pandemije kovida još pre dva meseca zvanično proglašeno završenim.

***

BONUS VIDEO: Trudnicama zabranjeno unošenje telefona u porodilište, jer „moraju da učestvuju u porođaju“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare