Pitali smo Eko stražu gde je najbolji vazduh u Srbiji – odgovor je poražavajuć

Lifestyle 18. okt. 202109:55 > 09:56
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema merenjima sajta IQ Air, Beograd je sinoć bio najzagađeniji grad na svetu. Ni u drugim gradovima Srbije situacija nije bolja.

U Beogradu je trenutno koncentracija PM 2.5 čestica pet puta veća od vrednosti koju je preporučila Svetska zdravstvena organizacija kao dozvoljenu, što naš grad stavlja u vrh po zagađenosti u svetu. Najgore je u Zemunu, Ovči i Lazrarevu, a zati sledi Stepojevac, centar Beograda i Novi Beograd.

Međutim, i ako vam je na pamet palo bekstvo u neku prirodu, gde se možda lakše diše – situacija nije značajno bolja. Bojana Simišića iz Eko straže pitali smo koje je najbliže mesto da se pobegne iz beogradskog smoga.

„Ljubljana, recimo. Ne šalim se“, ističe.

Pročitajte još:

„Nema tu bežanja, samo borba. Zagađenje je negde manje, negde veće, ali kada pogledaš bilo koju mapu senzora i satelitski snimak videćes da je fleka od Kumanova do Segedina i od Zaječara do Banja Luke. Jedino visine od recimo 600-700m nadmorske visine, pogotovo uveče, jer zagađenje ostaje u nižim slojevima. Međutim, imaš i studiju koja je pokazala čak da je razlika i tu mizerna, od 9 do 25%“, objašnjava Simišić.

Gostujući pre izvesnog vremena u podcastu „Život na srpskom“, Simišić je dao konkretne smernice šta možemo da uradimo da je bar malo zaštitimo od zagađenog vazduha.

Ovogodišnji izveštaj SEPA, inače, pokazuje da praktično pola Srbije diše zagađen vazduh, odnosno da je on najniže, treće kategorije u 15 gradova što znači da je bio prekomerno zagađen jednom ili sa više vrste polutanata. Među njima, dominiraju suspendovane PM10 i PM2,5 čestice, prašina manja od 10, odnosno, 2,5 mikrometara.

***
Bonus video: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar