Ko zbog zagađenja treba da sedi kod kuće

Podeli:
Dr Petar Borović, zagađenje, zagadjenje
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs/Printscreen/YouTube/MrBanchow

Već danima golim okom vidimo koliko je vazduh oko nas zagađen zbog dima koji dolazi sa deponije u Vinči. Koliko zagađenje može da opasno i ko ne bi trebalo da pomoli nos napolje dok se stanje ne popravi?

„Pošto je zagađenje vazduha veliko, napolje ne bi trebalo da idu plućni bolesnici, ljudi koji imaju anemiju, zatim kardiovaskularni bolesnici, astmatičari, a nije dobro ni za decu“, kaže doktor Petar Borović.

Doktor priča i zašto su ove kategorije ugroženije od drugih kad je vazduh vidljiv golim okom.

„Njihov organizam već ima svoje probleme, a sve ovo dodatno pogoršava postojeće stanje, tako da onda nastaju dodatni problemi – nema dovoljno vazduha, javljaju se glavobolja, nervoza, a mora čovek da diše…“

On ima savet i kako da se iole sačuvamo od uticaja zagađenja.

„Jako je važno da te ugrožene kategorije ne puše, da uzimaju redovno terapiju, da jedu dosta svežeg voća i povrća da bi se izbacili otrovi, da bi se nadomestili vitamini i minerali i da se ne bi opteretilo postojeće stanje. Problem je i što se u kući vazduh brzo istroši, pa moramo da provetravamo, a napolju je zagušljivo“, napominje doktor.

Doktor Borović kao posebno ugroženu grupu izdvaja pušače i kaže da su oni najteže pogođeni u ove dane.

„U plućima postoji mehanizam da, kad uđe bilo koja čestica, on to izbaci napolje i mi onda zato stalno kašljucamo, pokušavajući da se rešimo toga. A kod pušača se to žestoko pogoršava jer cigarete blokiraju taj fini mehanizam odbrane, pa su oni posebno ugroženi, naročito jer su im pluća već oštećena“, zaključuje doktor.

***

Bonus video: Biljna ishrana – sirova hrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar