Olga Jevrić Foto: Promo

Izložba "Olga Jevrić - Kompozicija i struktura" biće otvorena u petak, 7. aprila u 19 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Nakon prošlogodišnje premijerne postavke izložbe u Galeriji SANU povodom veka od rođenja istaknute jugoslovenske i srpske vajarke, akademika i legatora, sada nastavlja svoj „život“ u Novom Sadu, u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti, Kuće legata i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Autori i kustosi izložbe, koja će trajati do 7. maja, su Žaklina Marković (Srpska akademija nauka i umetnosti) i Dejan Vučetić (Kuća legata), kustoskinja je Suzana Vuksanović iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, a recenzenti dopisni član SANU Sava Halugin i prof. dr Jasmina Čubrilo.

Olga Jevrić je rođena u Beogradu gde je završila odsek za klavir Muzičke akademije 1946, a dve godine kasnije i vajarski odsek Akademije likovnih umetnosti. Izlaže na Bijenalu u Veneciji 1958. godine, kada biva obasuta sjajnim recenzijama evropskih likovnih kritičara. Izabrana je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti 1974. godine, a 1983. postaje prva i jedina žena vajar redovni član SANU. Aktivna u Odeljenju likovne i muzičke umetnosti, postaje predsednik Odbora za Rečnik pojmova iz oblasti likovnih umetnosti i učestvuje u pripremi Likovne enciklopedije Leksikografskog zavoda Jugoslavije i Male enciklopedije Prosvete kao član redakcije.

Foto: Promo

Opus Olge Jevrić spada u vrhunske domete naše i evropske moderne umetnosti druge polovine 20. veka,podsećaju iz Kuće legata. Vizionarske skulpture sa novim materijalima, apstraktnom formom i specifičnim likovnim jezikom trasirale su novo poglavlje jugoslovenske skulpture, istovremeno ostajući jedinstvena pojava na našem podneblju. Zbirka koju je umetnica zaveštala Srpskoj akademiji nauka i umetnosti dobila je 2015. godine status kulturnog dobra od nacionalnog značaja, a dela Jevrićeve nalaze se u kolekcijama Muzeja Izraela u Jerusalimu, Nacionalne galerije u Berlinu i Tejt Modern u Londonu.

Foto: Promo

Publika će na izložbi u Novom Sadu moći da vidi 80 dela iz dva legata umetnice koja su poklonjena Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Kući legata u Beogradu, uz jedan rad iz rane faze njenog bogatog stvaralaštva, iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Tokom trajanja izložbe biće prikazivani dokumentarni filmovi: „Skulptura u svetu predmeta i pejzaža – Olga Jevrić“ (scenario akademik Ljubomir Simović, Marko Karadžić, režija Marko Karadžić) u produkciji Radio Televizije Srbije, „Misli i sećanja“ u produkciji Kuće legata i „Prostor i vreme“ u produkciji tadašnje RTV Beograd, uz digitalnu prezentaciju umetničkih fotografija koje je Olga Jevrić stvarala dugi niz godina i rotaciju skulptura malog formata iz Legata Olge Jevrić u SANU.

Bonus video: Milena Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar