Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; promo

Nova knjiga Borisa Miljkovića, reditelja, scenariste i pisca, sedma u izdanju Geopoetike "Duboka nostalgija", zabavnu je, provokativna i ideološki potkovana priča o fotografiji, kaže se u saopštenju izdavača.

U Miljkovićevom novom romanu, lične sudbine su neodvojive od epohe u kojoj se priča odvija. Duboka nostalgija stiže do dna, ali tamo i dalje kopa: kroz slike uspona i pada istočnoevropskog komunizma, ovaj besprekorno napisan roman traži i odslikava skrivenu seksualnu revoluciju koja se odigrala na krilima ideološke euforije.

I sam prisutan na slikama epohe, odmah uz glavne junake, autor svoje stanje naziva zatočeništvom u fotografiji.

Roman počinje i završava se dilemom o kojoj naučnici i dalje raspravljaju – jedni tvrde da život, kao takav, ima budućnost, a drugi opet kažu da, ako je ima, a verovatno je ima, onda i smrt ima budućnost, svetlu i doživotnu.

Pisac ove originalne i neodoljive knjige priključuje se večnoj diskusiji o životu i smrti pitanjem: – Ima li naših tragova u budućnosti, tamo gde još nismo stigli? Šta ako je naša slika tj. slika o nama dospela pre nas u ta daleka prostranstva, pobegla odavde brzinom svetlosti i tamo se smestila i spojila sa nekim drugim slikama? Šta onda?

Bonus video: Branko Rosić: Ljudi su gladni tišine u svojoj sobi, spokoja i mira

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar